Българската музика трябва да звучи повече в националния ефир

Публикувано на вт, 21 май 2024
221 четения

Знаете ли, че българската музика в българския ефир е едва 11%? Това е тревожен факт, който застрашава нашата културна идентичност.
Израснах с българска музика, която ме възпитаваше и ми предаваше ценности. Нежните мелодии и красивите текстове, изпълнени с душа и сърце, формираха моята идентичност и любов към родината. Днес, в ерата на глобализацията и комерсиализацията, трябва да се борим за запазването на тази част от нашата култура.
Идеята за квоти в националните медии получи широка подкрепа от българските изпълнители и творци, с които заедно преминахме през много предизвикателства през 47-то Народно събрание. Каузата продължава да е жива и ние не се отказваме, защото вярваме в силата на българската култура.
През цялото това време, в което се борим за по-голямо място, отредено на българското, често чувам аргумента, че ако един продукт е качествен, той ще намери своето място на пазара. Но истината е, че в днешно време няма комисии, които да оценяват качеството. Харесва се това, което се налага, а истината е, че голяма част от българските творци са заложници на мениджърски интереси.
Вярвам, че музиката предава послания и докосва душите на хората. Красивите български текстове, основани на литературни произведения, възпитаха у мен добродетели. Нежните мелодии, създадени от истински инструменти, създадоха усещане за хармония и романтика. Запомнящите се гласове на нашите изпълнители правят така, че дълго да си припяваме красивите припеви и куплети. Иска ми се бъдещите поколения също да могат да се докоснат до тази красота.
Сега е моментът да продължим тази битка. Вярвам, че 50-то Народно събрание може да направи крачка напред и да въведе необходимите законови промени, които ще осигурят повече българска музика в националния ефир. Музиката трябва не само да забавлява, но и да възпитава, да предава послания и да докосва душите на хората.
Нека заедно подкрепим българските творци и култура!

Цвета Галунова – кандидат за народен представител в 50-то Народно събрание
Бюлетина 24
Преференция 104

loading...
Пътни строежи - Велико Търново