Бъдещ соларен парк разбуни страстите в местния парламент

Публикувано на пт, 25 Ное. 2022
1445 четения

Темата за инвестиционното намерение за изграждане на фотоволтаична централа край Леденик разбуни страстите във Великотърновския общински съвет. Това беше и най-дискутираната точка в дневния ред. Инвестиционното намерение е на фирма “ВЕИ-ИГ” ЕООД от Търговище, която е внесла искане за учредяване на възмездно право на строеж за срок от 40 години върху недвижими имоти общинска собственост в землището на селото. Три от тях се намират в местността Могилата, а четвъртият е в Чуката.
Един от терените е пасище, а другите три са ниви, обясни Маринела Джартова, началник-отдел “Управление на собствеността”. Тя уточни, че подобни практики за учредяване на право на строеж върху общински имоти са реализирани в редица градове като Разград, Хасково, Димитровград и др. Изчисленията на администрацията са, че приходите за Общината от реализацията на подобен проект възлизат на 6 млн. лв. при усреднени пазарни цени. По правило 30 % са за съответното населено място или кметство Леденик може да получи близо 2 млн. лв.
“След като гласуваме предварително съгласие на инвестиционно намерение на точно определена фирма, ние слагаме “резерве” на тези имоти. Оттам нататък няма посочени срокове. Това означава, че оставаме в ръцете на инвеститора кога какво да прави с нашите имоти”, заяви Димитър Чолаков от БСП. Против се обяви и колегата му Стоян Витанов, който заяви, че за подобно инвестиционно намерение е следвало да бъдат попитани и жителите на селото. Той припомни и това, че решението във връзка с този проект беше върнато от областния управител инж. Георги Гугучков.
“Има ли хора от Леденик, които не искат да влязат тези 2 млн. лв. в селото? Аз лично не смятам, че има. Също така до този имот има друг терен, който е предвиден за технологичен парк и биха могли да дойдат инвеститори, при положение че има изграден соларен парк, от който да получават евтина ел. енергия”, заяви Венцислав Спирдонов, председател на местния парламент. Той допълни, че въпросните терени са неизползваеми и пустеят от години и е необяснимо защо не се даде възможност за подобна инвестиция.
По темата се изказа и колегата му от ГЕРБ-СДС Мирослав Трифонов, който посочи, че преди 100 години, когато се е решавало откъде да мине железницата, някои хора в Никюп са били против. Заради тях се е наложило останалите да ходят километри пеша, за да се придвижват до съседни населени места, и призова да не се допуска същата грешка.
На финала думата взе и кметът Даниел Панов. “Този инат пречи на развитието на България и на общините. В момента Европа дава пари и инвестира в подобни проекти. Ние дадохме достатъчно аргументи и направихме нужните проучвания. Направете ги и вие. Но предложенията, които съм правил, винаги са били в полза на В. Търново”, заяви Даниел Панов.
В крайна сметка решението беше одобрено с 24 гласа “за”, 8 “против”, а двама съветници гласуваха “въздържал се”. Елена Чамуркова заяви, че е гласувала против, тъй като според нея решението е взето прибързано и без становище от кмета на Леденик.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново