Арх. Йордан Терзийски: Разкриването на нова болница поставя под риск същестуването на МОБАЛ

Публикувано на пн, 2 окт. 2023
1009 четения

Със заповед на министъра на здравеопазването от 7 декември 2022 г. на Специализираната болница за активно лечение по кардиология във В. Търново са разрешени нови медицински дейности в 11 отделения с общо 177 легла. Това става ясно от отговора на здравния министър проф. Христо Хинков относно питане на народния представител арх. Йордан Терзийски, който е и кандидат за кмет на старата столциа от коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България”. Новото лечебно заведение ще е на ул. “Магистрална” и ще е част от болничната група “Сърце и мозък” на “Търговска лига – Глобален аптечен център” АД. Планирано е разкриването на отделения по нервни болести, съдова хирургия, гастроентерология, акушерство и гинекология, неонатология, педиатрия и др. В представения план за развитие и управление за периода 2026 – 2029 г. е заложено преминаването на 12 100 пациенти през 2026 г. при леглова заетост от 75 %, а през 2029 г. са планирани 13 200 пациенти и леглова заетост – 82 %. Очакваните приходи от НЗОК са 9 720 000 лв. за първата година и 10 400 000 лв. за 2029 г.
В същото време от отчетите на МОБАЛ става ясно, че през 2022 г. са лекувани 15 552 пациенти. Според заложените цели от новата клиника за 12 100 пациенти още първата година означава, че и двете лечебни заведения ще трябва да си поделят наличния пациентопоток. Всичко това ще доведе до необратими финансови сътресения в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Не по-малко притеснителен е и фактът, че в областната болница има кадрови дефицит и с преместването на кадри в новата структура ще се стигне до невъзможност за извършване на качествен лечебно-диагностичен процес в МОБАЛ.
“Подобряването на здравните услуги и наличието на съвременни условия за лечение са важни, но има някои рискове, които трябва да бъдат отчетени, и въпроси, на които да бъде отговорено. На първо място дублирането на дейността на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” е риск за съществуването на лечебното заведение поради реалната опасност от кадрова криза в областната болница, което ще доведе до затваряне на отделения. Този ефект се наблюдава вече в други градове. Частната болница е фокусирана върху определени клинични пътеки. Нерентабилните тежки случаи ще останат отново за областната болница, която трудно ще може да ги обслужва и да съществува финансово. Практиката показва, че доплащанията на пациентите в частната болница ще бъдат по-големи от тези в областната и това ще ограничи достъпа до качествено здравеопазване на всички граждани”, посочва арх. Йордан Терзийски. Подобна болница, част от “Сърце и мозък”, предстои да бъде изградена и във Враца, където държавната болница също страда от кадрови дефицит и това неминуемо ще доведе до затваряне на отделения.
От отговора на здравния министър става ясно, че независимо от наличието на заповед за разрешаване на нови медицински дейности, лечебното заведение във В. Търново не може да изпълнява дейности преди получаване на разрешение за това от Министерство на здравеопазването. Срокът за реализиране на проекта на Специализираната болница за активно лечение по кардиология във В. Търново да подаде заявление за промяна на издаденото разрешение за осъществяване на лечебна дейност е до тридесет и шест месеца от издаване на заповедта за разрешаване на новите дейности.
Въпреки това обаче не става ясно на базата на какви данни служебното правителство е преценило, че има необходимост от втора болница във В. Търново с такъв серизен мащаб и защо всичко това се е случило “на тъмно” без обществен дебат. Не става ясно и при обявените само 11 отделения в новата болница кой ще извършва дейността по останалите 19 специалности при евентуален фалит на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново