Арх. Йордан Терзийски: Преодоляхме тежкото наследство от ГЕРБ и вече се работи по АМ “Хемус” и АМ “Русе-Велико Търново”

Публикувано на вт, 21 май 2024
256 четения

Правителството на акад. Николай Денков гарантира строителството на 5 магистрали като заложи тяхното финансиране в държавния бюджет. В момента се строят едновременно автомагистралите “Хемус”, “Европа”, “Струма”, “Русе – Велико Търново” и скоростният път Видин – Ботевград.
Въпреки юридическия и строителен хаос от управлението на ГЕРБ, изграждането на АМ „Хемус“ беше възобновено. По времето на кабинета „Денков“ строителите подписаха споразумения, с които поемат гаранционната отговорност за качество – 7 години за пътната част и 12 години за съоръженията. Това на практика даде ход на работата по проекта в законовите рамки. Вече се работи интензивно по участъци 1, 2 и 3 на АМ „Хемус“.
Според г-н Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета “Денков”, автомагистрала „Хемус“ е едно от най-греховните падения на управлението на ГЕРБ.
Хронологията на събитията е показателна за това. В края на кабинета „Борисов 3“ ГЕРБ се сетиха, че Северна България съществува и решиха да започнат работа по АМ „Хемус“ . В специална сметка заделиха 1,3 млрд. лв., за да имат гарантиран достъп до парите техни обръчи от фирми. АПИ възложи изграждането на трасето на държавната фирма „Автомагистрали“, която го превъзложи под формата на договори за наем на багери и техника – в нарушение на правилата на пазарна конкуренция и погазвайки Закона за обществените поръчки.  Разплатиха се бързо 1,1 млрд. лева преди края на „Борисов 3“. Строежът започна без проекти, без приключили отчуждения, без разрешителни за строеж и без да има кой да носи отговорност за качеството на настилката и съоръженията. Авансово се платиха пари и за озеленяване на магистралата – нещо, което трябва да е последен щрих, когато магистралата е напълно готова. Проверки на АДФИ и Сметна палата констатираха, че възлагането и превъзлагането са незаконни. Наказани обаче няма.
Правителството “Денков” не допусна да бъдат дадени индексации върху авансово раздадените от ГЕРБ и ДПС пари. Всички индексации заради хиперинфлацията по време на ковид пандемията и поскъпването на строителните материали са по ясно разписани правила и са разплатени само за реално строителство.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново