Адвокат Лили Матева: „Община В. Търново трябва да се ръководи по нов, експертен и прозрачен начин“

Публикувано на вт, 17 окт. 2023
1549 четения

„Човек на може да e щастлив, дори да е подредил собствения си живот, когато хората около него не се чувстват добре“. Този житейски принцип Лили Матева научава от своя баща и казва, че е основата на ценностите в нейното семейство. Вроденото и чувство за справедливост, определя и решението да учи право. Купува си първия учебник по право още в 9 ти клас – „Обща теория на правото“ на проф. Венелин Ганев в далечната 1989 г., малко преди началото на демократичните промени в края на същата година. Двамата със съпруга й завършват право. От 2000 г. до момента Лили Матева работи като адвокат и съдружник в най-голямата адвокатска кантора във Великотърновска област. Притежава квалификация като медиатор и синдик, магистър е и по „Финанси“. Определя като своя сила търговското и наказателно право. Именно работата и като адвокат по едни от най-тежките наказателни дела, свързани с пътнотранспортни произшествия, я мотивират да влезе в екипа на арх. Йордан Терзийски, като кандидат за кмет на община В. Търново от Коалиция „Продължаваме промяната –Демократична България“.
“Лошата инфраструктура в общината, не добрата пътна маркировка или липсата на такава, са причината за всяко второ пътнотранспортно произшествие в общината. Поддържането на общинската пътна мрежа е задължение на Общината и пряко се ръководи от кмета. Има добра законова основа, множество наредби и правилници, като в последните три Народни събрания бяха приети и още регламентации, за да се осигури сигурността на гражданите. Но какъв е проблемът тогава? Проблемът е сериозен и всеобхватен, но решим, ако има воля и експертност при вземане на решенията“, категорична е адвокат Лили Матева.
Пешеходните пътеки в населените места в общината, а и в самия град, често са невидими и поради некачествена маркировка или заради поставянето на новите контейнери за смет, непосредствено преди пешеходните пътеки, или пък части от търговски обекти, поставени на тротоара. Пътищата на теорията на общината, особено тези от трети и четвърти клас, не се изграждат в параметрите за ширина на пътното платно, не се поставя въобще пътна маркировка или поставената не отговаря на наредбата за това – да е съобразена с натовареността на пътя, да е светлоотразителна, като това се отнася и за пътните знаци, които често в тъмната чат на денонощието не се виждат дори да са осветени или пък са обгърнати от непочистена растителност. Всичко това се случва заради занижен контрол от страна на Oбщината при възлагането и изпълнението на обществени поръчки за ремонт, поддръжка или ново строителство на пътища. В 21 век, когато движението на хора и МПС е много по-интензивно, не може да строим пътища като през 1985 г. в африканска държава. Това може и коства живота на хора, а и на всеки един от нас“, посочва адвокат Матева. Тя е част от екипа на „Продължаваме промяната“ във В. Търново още от самото начало на създаването му през есента на 2021 г. Определя себе си като човек на действието и на логиката. Казва, че промяната е винаги процес и път, който трябва да се извърви, както от отделната личност, така и от цялото общество. Според нея, днес ние страдаме от стихийните процеси, развили се след 1989 г.
„До 1989 г. обществото ни беше капсулирано в един наложен ни строй, несправедлив и противоестествен. Строй, в който хората не бяха оценявани според знанията им и вложения труд, а според партийната им или непартийна принадлежност. И в моята семейна история имам този пример. Баща ми е завършил като първенец на випуска си в техникума, в който е учил, но поради факта, че неговият дядо е бил първият кмет на селото, след 09.09.1944 г., но от БЗНС „ Никола Петков“ и в последствие изпратен в лагер в Белене, не е допуснат да учи право, тъй като е „политически ненадежден“. Аз съм длъжна да вложа всички сили това да не се случва на децата и внуците ни. Те трябва да имат свободата да мечтаят, да учат, където пожелаят и да сбъдват мечтите си, да имат достъп до световните достижения на науката, културата и изкуството“, посочва адвокат Лили Матева.
Майка е на син и дъщеря, а голямата и слабост е едногодишният внук Петър. Дъщеря й завършва бакалавърска степен в Англия и магистратура в Барселона, но се връща в България и живее и работи в родното В. Търново, споделя с гордост Лили Матева. Казва, че политиката не е професия и недоумява как хора без никаква лична квалификация и експертиза, без практически опит, имат претенциите и амбицията да влияят на живота на хората, чрез своите действия. Според нея, за да има позитивен ефект за обществото и за общността в община В. Търново, и кметът и общинските съветници, трябва да разполагат с необходимата експертиза в различни области и да притежават високи нравствено-морални качества.
„Архитект Йордан Терзийски е човекът, който притежава знанията, уменията и енергията, да ръководи и Общината и екипа, обединил се около програмата за развитите на община В. Търново по нов, експертен и прозрачен начин, за да съградим заедно велико бъдеще за Търново“, допълва Лили Матева.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново