66 хиляди лева е печалбата за деветмесечието на търговските фирми на Община В. Търново

Публикувано на ср, 21 Ное. 2012
357 четения

С 30 хил. лв. намалява на годишна база консолидираната печалба на търговските фирми на Община Велико Търново. За деветмесечието на тази година положителният финансов резултат е общо 66 хил. лв., отчете шефът на общинската икономика Николай Койнаков. В общинските фирми работят 140 човека, а средната им заплата е 516 лева, което е със 77 лв. по-ниско от средното възнаграждение за областта.
За деветмесечието с най-висока печалба е общинската туристическа агенция “Царевград Търнов” – 61 хил. лв. Дружеството има краткосрочни вземания от клиенти за 151 хил. лв. и да плаща на туроператори 100 хил. лв.
Фирмата за тъжни и весели ритуали “Обредни дейности” приключва периода с печалба от 46 хил. лв. Дружеството е с най-малко задължения – 20 хил. лв. и най-малко вземания от 29 хил. лв.
11 хил. лв. е печалбата на “Инвестстрой-92”. Общинската фирма за инвестиционен контрол и комунална дейност има 69 хил. лв. краткосрочни неразплатени задължения, от които текущи за заплати и неползвани отпуски на персонала са 48 хил. лв. Лизингът по новата сметосъбираща машина е 98 хил. лв. и още 10 хил. лв. са отсрочените данъци, които формират дългосрочните задължения. Близо половин милион лева дългове има да събира дружеството. Най-големият длъжник е собственикът на фирмата. Община Велико Търново към деветмесечието не е платила на “Инвестстрой-92” 189 хил. лв., отделно присъдените вземания са 197 хил. лв., основно по делото на бившия главен счетоводител, който проигра служебни пари на “Еврофутбол”.
От чисто търговските фирми на загуба е единствено “Организация на движението, паркинги и гаражи”. Фирмата с паяка и сините зони прогресивно трупа загуба през всяко тримесечие, като към края на септември отрицателният резултат е 55 хил. лв. Дълговете й са с 33 хил. лв. повече от несъбраните вземания.
Общинският съветник Стоян Витанов (БСП) предложи да се организира извънредно заседание на икономическата комисия, на която управителите на общинските фирми и главните им счетоводители да бъдат подложени на кръстосан разпит за състоянието на дружествата.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново