62,69 % от жителите на областта са отговорили “да” на референдума

Публикувано на вт, 29 ян. 2013
393 четения

62,69 % от гласоподавателите във Великотърновска област са отговорили с “да” на въпроса “Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”. С “не” са гласували 35,91 на сто, съобщиха от Районната избирателна комисия.
В гласуването са участвали 52 122 души от общо 229 279 гласоподаватели, имащи право да участват във вота. 32 881 от жителите на региона са подкрепили проекта за нова ядрена електроцентрала, отговаряйки с “да” на въпроса на референдума, а с “не” са гласували 18 838 души.
Действителните бюлетини са 51 719, а недействителните – 729 или 1,39 %.
22,73 % е отчетената избирателна активност през вчерашния ден. По традиция най-активни в областта бяха жителите на най-малката община – Сухиндол, където гласувалите са 35,07 %. Следват общините Свищов – с 30,58 % и Павликени – с 23,25 на сто. Най-слаб интерес към референдума беше регистриран в община Горна Оряховица, където са отчетени 19,11 %. В Стражица са гласували – 19,99 %. Във Велико Търново избирателната активност е 22,46 на сто. В Елена са отчетени – 20,18 %, в Полски Тръмбеш са гласували – 20,82 на сто, в Златарица – 20,69 %, а в Лясковец – 20,11 процента.

Бойко Великов, депутат от БСП
Референдумът е ясен знак, че страната има нужда от политическа промяна. Могат да бъдат направени няколко извода. На първо място – независимо от ниската избирателна активност референдумът показа, че пряката демокрация в България има бъдеще. Тя би могла да се развива и използва, колкото и трудно да е сега, със законодателството. Ще се опитаме да го променим с предложенията, които готвим.
Второ – беше даден ясен знак от избирателите за необходимостта от промяна в развитието на политическите процеси. Промяна, която ще има своето развитие на парламентарните избори. Българинът даде отрицателен отговор на позицията, която зае лично Бойко Борисов.
Тълкуванията могат да бъдат много и различни, но има два съществени момента – единия, че активността надхвърли 20 %, което разкрива допълнителни възможности, и втория – свързан с политическата оценка, която се дава индиректно на ГЕРБ.

 

 

Евгени Стоев, депутат от ГЕРБ
Референдумът беше генерална репетиция на БСП за изборите през лятото. В коментарите си за резултатите БСП избегнаха най-важната тема – за ядрената енергетика. Те политизираха референдума, с което затвърдиха съмненията, че с искането за референдум са си поръчали социологическо проучване. Това е най-скъпата социология, на гърба на всички нас! Платихме 20 млн. лв., за да може БСП да си направят генерална репетиция за парламентарните избори. Радващо е, че близо 80 % от българите не станаха част от този политически спектакъл.
Политически спектакъл бе и подписката за референдума. Тя е тенденциозно манипулирана. Повечето от тези хора са получили обяснението, че се подписват “за евтин ток”.
Ако ГЕРБ имаше основна цел активно участие в референдума, щеше да призове членовете и симпатизантите си за активно включване в гласуването. Референдумът беше проведен по правила, гласувани и приети в края на 40-ото НС от тройната коалиция. Може би и това обуславя слабия интерес към него.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново