5,5 млн. лeва по европроекти са влезли в община Сухиндол

Публикувано на пн, 26 ян. 2015
554 четения

Осем проекта на обща стойност 5,5 млн. лв., отпуснати по различни европейски програми, реализира община Сухиндол. Най-солидното вложение в размер на 1 758 216 лв. е за обновяване на Общинския спортен комплекс в града. В момента тече процедурата по избор на изпълнител на обекта, а до шест месеца ремонтните работи трябва да приключат, съобщи кметът инж. Пламен Чернев. В комплекса ще има два басейна – един голям и един за деца, игрища за хандбал, баскетбол и футбол, ще бъде изграден и тенис корт, както и нова фитнес зала.
Усилено се работи и по сградата на Дневния център за възрастни хора. За ремонт и реконструкция на обекта са отпуснати 885 000 лв. От тях 80 000 лв. са предвидени за закупуване на ново кухненско оборудване, а останалите средства ще бъдат похарчени за ремонт на сградата и обзавеждане. В момента тече процедурата по изпълнител на обекта и до 6 месеца проектът ще бъде реализиран. В момента се извършва ремонт и реконструкция на съществуваща сграда за дневен център за възрастни хора на стойност 885 000 лв. С 80 000 лв. от тях ще бъде закупено кухненско оборудване, останалата част е предвидена за ремонт на сградата и обзавеждане. “Съвсем скоро центърът ще се превърне в модерен клуб на пенсионера с интернет и медицински център. Там ще може да се приготвя и храна, а капацитетът е за 70 души”, посочи кметът.
С 378 000 лв. по Програмата за развитие на селските райони в Сухиндол вече има игрище за пейтнбол и въжени атракциони. На финала е и изграждането на екопътеката в района на Деветашкото плато, която също е заложена в проекта. Благодарение на инициативата е облагородена 3-километровата пътека, която тръгва от старата чешма на село Коевци. Маршрутът завършва на Сопотската скала, от където се открива невероятна гледка към язовир “Стамболийски” и долината на р. Росица. “На това място са изградени зacлoни, има пeйки и мecтa зa бapбeкю. Остана само монтирането на 33-метров пилон, върху който ще се развява българският трибагреник”, обясни Пламен Чернев.
Градоначалникът информира, че Общината има готови проекти за новия програмен период. Един от тях е за доизграждането на канализационната мрежа на града и на пречиствателна станция. Изготвени са проекти и за ремонт и рехабилитация на читалищата в селата. 214 000 лв. са необходими за ремонт на покрива на читалище “Трезвеност” в Сухиндол, а проектът чака финансиране от няколко години. Най-малката община в област В. Търново разчита да получи средства и за саниране на сградите на кметствата в по-малките селища.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново