3,780 милиона лева са просрочените дългове на Община Велико Търново

Публикувано на пн, 25 ян. 2016
474 четения

3 779 923 лв. са просрочените задължения, с които приключи годината Община Велико Търново. Няма информация към кои фирми и доставчици са натрупаните дългове. Главният финансист на Общината Мариян Маринов посочи пред общинските съветници от бюджетната и икономическата комисии, че разбивката по фактури може да бъде направена през февруари.
От справката, с която “Янтра ДНЕС” разполага, е видно, че най-голямата сума от 1,315 млн. лв. е просрочие, което е трябвало да бъде разплатено още през първото тримесечие на миналата година. За последното тримесечие сумата е най-малка – 303 005 лева. Дълговете се предвижда да бъдат изчистени до стотинка през тази бюджетна година.
Размерът на просрочените вземания, които има да получава общинската хазна, е 923 702 лева. Сумата се планира да бъде събрана през бюджетната 2016 г.
Съпоставяйки числата, излиза, че всъщност дългът, с който хазната влиза в новия бюджет, е 2 856 221 лв.
Общинските съветници подкрепят през тази година Общината да поеме нов дълг от 2,4 млн. лв. Банковият заем ще е револвиращ и ще се ползва за авансово разплащане по европроекти. Банката, която ще се избира да го отпусне, ще трябва да предложи лихва – основния лихвен процент с максимална надбавка до 3 на сто, и да няма такси и комисиони за обслужването на дълга. Той ще се обезпечава със собствени средства и трябва да бъде върнат през текущата година.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново