170,8 млн. лв. бюджет на В. Търново гласуваха след горещи дебати

Публикувано на чт, 29 февр. 2024
407 четения

170 789 519 лв. е бюджетът на Община Велико Търново за 2024 г. Той бе гласуван на днешната сесия на местния парламент след горещи дебати, продължили няколко часа. В крайна сметка бюджетът бе приет с 23 гласа „за“ от 35 присъствали общински съветници. 8 гласуваха „въздържал се“, основно от групите на „БСП за България“ и ПП-ДБ, а четирима бяха „против“ – Александра Трифонова и Ангел Янчев от „Възраждане“, Калоян Янков от ПП-ДБ и Михаил Михалев от БСП.
Преди това кметът Даниел Панов представи програмата си за управление на общината за 2023-2027 г., която определи като „амбициозна“.
„Имам два прочита на бюджета – първият е критичен, а вторият реалистичен. Приели сте дадените от нас идеи, давам ви подкрепата си, но ще продължа да ви критикувам, когато се налага“, обяви Стилян Найденов. „Благодаря за пълната подкрепа към предложенията на нашата група за малките населени места. Нещата могат да се получат, когато има диалог, нека излезем от рамката на политиката и бъдем единни, защото заедно можем всичко“, заяви от трибуната Димитър Манолов.
Остро реагираха на проектобюджета представителите на БСП и на ПП-ДБ. „Проектът за бюджет няма да разреши нито един стратегически проблем, той предлага само частични и временни решения. Очевидно ще работите с партньори, които доскоро бяха опозиция. Няма да подкрепим бюджета“, реагира Валерия-Тереза Дончева, а Михаил Михалев обяви, че бюджетът е на „наши и ваши“. „Бюджетът няма как да е идеален, за да е такъв, трябва да е 700 млн.“, реагира Росен Иванов.
„Една от причините, заради които няма да подкрепя бюджета, е неговата непрозрачност. Такъв е начинът, по който се разпределят средствата за малките населени места“, заяви Дончо Бораджиев. Тодор Тодоров призова съветниците да се водят от интереса на гражданите, а не от политически популизъм.
„За първи път досега сме водили диалог с всяка една политическа формация от Общинския съвет, и то конструктивен разговор, както искат техните избиратели. Хубавото е, че има диалог. Благодаря за всички конструктивни предложения, нека гледаме заедно напред и да видим какво може да се свърши!“, коментира кметът Даниел Панов.
Приходите и разходите за делегирани от държавата дейности са 113 516 899 лв., а планираните приходи от местни дейности за тази година са 57 272 620 лв. Заложените данъчни приходи от имуществени и други данъци са в размер на 17 130 000 лв. Очакваните приходи от данък върху недвижими имоти са 6,2 млн. лв., от данък върху превозни средства – 5,1 млн. лв., от туристически данък – 200 000 лв.
За изпълнение на Инвестиционната програма са предвидени 55 288 017 лв., от които 4.1 млн. лв. е целева субсидия, 5.7 млн. лв. от собствени бюджетни средства на общината, 33.1 млн. лв. от други извънбюджетни средства, 7 млн. лв. от преходен остатък от целеви трансфери от ЦБ и др. С част от средствата ще бъдат извършени укрепвания на улици, свлачища и подпорни стени в областния град и в населените места на общината. Сред оповестените намерения е и изграждането на временен паркинг в Старото военно училище на мястото на бившето игрище.
Д-р Юлия Тонкова влиза във Великотърновския общински съвет на мястото на отказалия се доц. Милен Михов и ще заеме неговото място и в комисиите, като става и съпредседател на групата на ВМРО и „Има такъв народ“.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново