138 избиратели са регистрирани на един адрес в Г. Оряховица

Публикувано на вт, 24 окт. 2023
766 четения

138 избиратели са регистрирани на ул. “Тунджа” № 2 в гр. Г. Оряховища, въпреки че на посочения адрес няма сграда, а поле. Това посочват от Министерство на регионалното развитие и благоустройството по повод извършена от Главна дирекция ГРАО в МРРБ справка за адреси с регистрирани над 6 лица – избиратели, отпечатани в избирателните списъци за изборите за общински съветници и за кметове на 29.10.2023 г. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е информирал министър-председателя акад. Николай Денков с доклад относно данните. Те са извлечени от масивите, генерирани за отпечатване на избирателните списъци и включват лица с постоянен и настоящ адрес.
От справката на територията на страната има 72 619 адреса, на които са регистрирани 6 и повече пълнолетни лица, които са включени в избирателните списъци, както и 1697 адреса, на които са регистрирани 20 и повече пълнолетни лица. От данните става ясно, че през годините местните власти са допуснали регистрациите. Така например къща във Видин побира 25 пълнолетни граждани, в гр. Русе – 59, във Варна – 84. Друга къща в Разлог пък е дом на 142 пълнолетни лица. Къща в Монтана приютява 172 български граждани, друга в гр. Стамболийски – 652. В къща в Пловдив са регистрирани 194 избиратели. В апартамент на ет. 2 в блок в кв. “Сухата река” в София пък се ширят 83 пълнолетни граждани, а в друг в жк “Люлин” на ет. 5 живеят 99 избиратели. В двете махали на с. Плетена (Сатовча) са регистрирани съответно 727 и 796 лица, а в тази на с. Долно Осеново (Симитли) – 812 избиратели.
От Община Г. Оряховица посочват, че на въпросната улица има няколко сгради, един блок и няколко къщи, които са с еднакъв административен адрес, а именно “Тунджа 2 ”. Повечето от лицата, които живеят там, са многодетни фамилии, много от тях са извън страната, но тъй като не са декларирали сегашен адрес на територията на друга страна, излизат в изборните списъци. На този адрес има хора със стари адресни регистрации и не са записани сега заради изборите.
Подобни случаи има и в други населени места в област В. Търново. Така например, на един адрес на ул. “Максим Райкович” в Лясковец има 63 души, а в местността Паметниците в Свищов – 61. В Елена на два от адресите на ул. “Трети март” има регистрирани съответно 46 и 42 пълнолетни лица. Във В. Търново в жилище на ул. “Теодосий Търновски” пък са записани 34 души, показват данните от справката на регионалното министерство.
По смисъла на Закона за гражданската регистрация регионалният министър няма правомощия по извършване на проверка по обстоятелствата за съответното вписване. Такава проверка може да инициират кметовете на общини по писмен сигнал, както и областните управители. Предвид малкото оставащо време до изборите и с оглед на извършване на навременни действия, министър Цеков е изпратил изготвения от ГРАО доклад заедно с приложенията в него на министър-председателя.
Регионалният министър е сезирал премиера акад. Денков и за необичайно голям брой регистрации в малки населени места преди местния вот – в общо 343 населени места, предимно села, в които се избира кмет на кметство, има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и съответно на заявленията за гласуване по настоящ адрес.
Още тогава премиерът e възложил с писмо на областните управители да задвижат необходимите процедури, за да се извършат проверките.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново