12,67 млн. лв. е бюджетът за 2015 г. на Община Павликени

Публикувано на пн, 1 Дек. 2014
423 четения

Строителна програма за близо 39 млн. лв. с помощта на ЕС разгръща общината

Обществено обсъждане на бюджет 2015 в присъствието на общински съветници, специалисти от общината, кметове, бизнесмени, представители на НПО, медии и граждани организира община Павликени. Бюджет на реалността и стабилността определи финансовата рамка от 12 669 220 лева в приходната му и разходна част кметът на общината инж. Емануил Манолов (на снимката). Планираме балансиран бюджет, който едновременно се грижи за хората и помага за благоустрояването на Павликени. Съумяхме до рамките на възможното да отделим средства за всяка от стратегическите ни цели и политики – обясни още той. През 2015 г. ще подготвяме новия програмен период за еврофондовете. Важно за гражданите вероятно е решението ни местните данъци и таксата за битови отпадъци да останат непроменени, обобщи инж. Манолов. Община Павликени ще продължи всяка от започнатите вече социални програми. Програма “Ин витро” и програмите за местните и гражданските инициативи се оказаха успешни, затова сме заложили средства за тях и през новата година, сподели още инж. Манолов.
От направената по-късно презентация пред аудиторията стана ясно, че държавната субсидия е завишена спрямо миналата година с 3,73 % – до 8 575 500 лв., в това число за делегираните от държавата дейности увеличението е 4,13% (до 6 383 200лв.). Целевата субсидия за капиталови разходи е увеличена със 7,8 % до 569 800 лв., а субсидията за зимно поддържане – с 22,4% (до 81 200 лв.) Заложените местни приходи са в размер на 1 433 000 лв. в данъчната част и на 2 652 000 лв. в неданъчната. Завишение с 5 на сто е заложено тук за сметка на подобряване на събираемостта на данъците, както и от по-ефективното използване на отдаваната под наем общинската собственост.
В разходната част най-много средства са заложени в секторите “Образование” – 4,5 млн. лв., в “Общи държавни служби” – 2,1 млн. лв., в “Благоустрояване” – 1,9 млн. лв., в “Социални грижи” – 1,4 млн. лв.
Впечатляваща строителна програма за близо 39 милиона лева е заложена в плановете на общината и за следващата година. Основен източник на средства ще са европейските фондове. Очакваните вложения от собствени бюджетни средства и целева субсидия за капиталови разходи са в размер на 1 754 915 лв., а от европейски фондове – 37 220 076 лв. Включихме обекти, които имат приоритетно значение както за общината, така и за всяко едно друго от общо 20-те населени места, каза инж. Манолов. Той подчерта, че в началото на годината усилено ще се работи върху техническите документи, необходими за кандидатстване на Общината с проекти при отварянето на новите оперативните програми.
Елка СПАСОВА
сн. пресцентър Община Павликени

loading...
Пътни строежи - Велико Търново