ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК Е

Публикувано на чт, 9 Апр. 2015
198 четения

По повод наближаването на един от най-светлите християнски празници, в четвъртия ден от Страстната седмица, Читалище „Развитие 1885” гр. Златарица организира боядисване на великденски яйца от деца.

Малката зала на градското читалище се превърна в сцена за изява на момичета и момчета от първи до шести клас от СОУ „Св.св. Кирил и Методии”гр. Златарица.

Под формата на беседа изнесена от служителите на читалището децата се запознаха с традициите на празника, получиха отговори на въпросите защо първото яйце трябва да е в червен цвят, както и какви гозби се слагат на великденската трапеза.

Както повелява традицията първото яйце беше боядисано в червено с изрисуван кръст. С него беше натъркано челото на всяко дете за здраве.

С огромно удоволствие малките ентусиасти се впуснаха в боядисването на шейсет великденските яйца, върху които приложиха най-разнообразни техники. Сред тях се отличиха както старите методи на украса с люспи от стар лук, восък и листенца от кукуряк, така и съвременните украси от лепенки с картинки, брокат и памук.

Беше украсена богата великденска витрина в центъра на града, с трапеза, където красиво обагрените яйца намериха своето място.

За направата на красивия великденски кът активно участие вземаха както читалище „Развитие 1885”, така и децата от Детски център и ЦДГ „Славейче”. Те вложиха творчески усет в изработването на картички, плакати, кошнички и великденски яйца от цветна хартия, картон и прежда.

На оригиналните изработки ще имат възможността да се насладят всички жители на Златарица.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново