В Свищов ще заработи Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване

Публикувано на чт, 17 Ян. 2019
102 четения

В началото на 2019 г. кметът на Община Свищов Генчо Генчев подписа споразумение с управляващия орган на ОП „Региони в растеж“, с което се предоставя 100 % безвъзмездна финансова помощ за изграждането на Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване в крайдунавския град.

Центърът ще се изгради на територията на бившата оздравителна детска градина на ул. „Цар Борис“, а проектът е на обща стойност 540 000 лева. „За предстоящите строително-ремонтни дейности има избрана фирма изпълнител, изчаквахме подписването на този договор за финансирането на обекта. Предстоят процедури по одобряване на техническата документация на самия проект и се надяваме до началото на месец март да започне изграждането и преустройството на бившата детска градина в Център за 24-часова грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване.“, каза Генчо Генчев и подчерта, че това била изключително сериозна борба от страна на Общината, защото този вид услуга ще се реализира на територията на по-малко от 14 български общини.

„Когато кандидатствахме ни беше ясно, че трудно ще успеем, но въпреки това не се отказахме и направихме всичко необходимо. Бяхме достатъчно обосновани пред управляващия орган и резултатът е налице – Свищов е една от малкото общини, които ще изгради такъв център, предоставящ 24-часова социална услуга на възрастни хора в невъзможност за самообслужване.“.

Генчо Генчев поясни, че веднага след приключване на строително-ремонтните работите ще се реализира проект по програмата за „Развитие на човешките ресурси“, с който да бъдат осигурени 30 работни места за служителите, които ще обслужват лежащо болните в Центъра – санитари, медицински сестри, социални работници, рехабилитатори и др. След стартиране на своята дейност Центърът ще премине едногодишен изпитателен срок, след което ще се превърне в държавна социално делегирана дейност. „Това е още един такъв обект на територията на община Свищов, с който затваряме пълния пакет от социални услуги. Социалните услуги, които предлагаме са на изключително високо ниво и доказателство за това са постигнатите резултати и получените награди от национално и международно ниво на нашите центрове. С реализирането на този център отново ще покажем ангажираността си към хората, нуждаещи се от социална подкрепа.“, категоричен е кметът на Свищов.

 

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново