В Свищов осветиха нов храм

Публикувано на чт, 26 авг. 2021
75 четения

Великотърновският митрополит Григорий, заедно с архиерейският наместник на Свищовска духовна околия Руслан Личев и свещеници от региона, освети новия храм “Св. мъченик Луп от Нове” в Свищов. Храмът се намира в новия гробищен парк на крайдунавския град, а идеята за изграждането му възникнала преди години, когато започнало проучването на светеца.
Преди няколко години, при археологически разкопки на римския град Нове, в олтара на църква, полски археолози откриха саркофаг с гравирано на него име Лупус. Това според тях категорично свидетелства, че артефактът е част от мартириум, където са били мощите на св. Мъченик Луп – слугата на св. Димитър Солунски. Свети Луп е епископът, потопил дяконския орар на св. Димитър и своя пръстен в мъченическата му кръв, и с тях извършил редица чудеса. Това се превърнало в причина да бъде преследван и убит, припомнят от Община Свищов.
Строежът на храма “Св. мъченик Луп от Нове” започна преди две години, по инициатива на Великотърновския митрополит Григорий и архиерейският наместник Руслан Личев. Строителството е извършено изцяло с дарения, а Свищов вече има още едно ново духовно кътче, което да прослави свети Луп като покровител на града. На тържественото освещаване присъства и кметът на Община Свищов Генчо Генчев, който изказа благодарности за реализираната инициатива.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново