Удостоиха Стопанска академия с плакет по повод 160 годишнината на Първото българско народно читалище

Публикувано на нд, 15 май 2016
170 четения

Паметен знак „160 години читалищно дело” връчи председателят на читалищното настоятелство на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” на ректора на Стопанска академия по повод честването на кръглата годишнина на Свищовското читалище и на читалищното дело в България. Доц. д-р Иван Марчевски бе сред официалните гости на тържествената церемония по повод годишнината и поднесе поздравителен адрес от името на академичната общност към читалищните деятели.
„Ние трябва да се гордеем с това, че имаме читалищна дейност в България”, каза с нескрито вълнение ректорът като подчерта, че читалището е уникална институция. Свързвайки факта, че и Академията, и Читалището са създадени чрез даренията на видни родолюбиви свищовци, роденият в града на дарители доц. Марчевски подчерта, че трябва да благодарим на хората, които години наред само са давали – давали са не само пари, но са давали любовта си, времето си и част от живота си на тези, които имат нужда от тях. В обръщението си към художествените ръководители и читалищни деятели, ректорът ги нарече „достойни следовници на нашите предци”, посветили силите си, средствата си, таланта си на уникалната идея да превърнат Свищов в огнище на просвета и култура. „Споделяме с Вас заслужената гордост от постигнатото и отвоюваното във времето дълбоко признание и благодарност на цялата свищовска общественост за самоотвержения Ви и благороден труд, посветен на художественото творчество, на библиотечното дело, вдъхвайки ни любов, усет и красота към изящния свят на изкуството, което ни прави по-добри, извисени и одухотворени”, каза доц. Марчевски. Той благодари на настоятелите и на читалищните дейци за всекидневните усилия, които полагат за запазване автентичността на читалището във времена не на добруване, а на оцеляване. „Искрените ни пожелания са да продължавате да провокирате с труда си нуждата от обществено единство и творческа индивидуалност. От сърце Ви желаем, скъпи юбиляри, здраве, творческо дълголетие и споделени успехи, кураж и сили да продължите високохуманното си дело, раздавайки щедро сърцата и таланта си!”, с тези думи ректорът на Стопанска академия честити празника на всички хора, свързани с читалищното дело в Свищов.
В присъствието на председателя на Съюза на народните читалище в България – Николай Дойнов, и на други официални гости, председателят на читалищното настоятелство Пламен Александров, преди да връчи на ректора плакета за Стопанска академия, отправи пожелание двете най-големи в Свищов образователна и културна институции да продължат да бъдат заедно във всичко, от което зависи просперитета на Свищов.
По време на тържественото честване на 160-годишнината, бяха връчени медали на членовете на читалищното настоятелство. Юбилеен медал за активна читалищна дейност получиха трима представители на Стопанска академия – проф. д-р Георги Иванов – зам.-ректор, доц. д-р Стефан Симеонов – преподавател в катедра „Финанси и кредит” и Маргарита Дончева – организатор културни дейности и академичен музей.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново