Търговската гимназия в Свищов отбеляза 138 години от създаването си

Публикувано на вт, 9 февр. 2021
101 четения

Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов отбеляза своя празник. На 9 февруари 1883 г., в Свищов е учредено Първото търговско училище у нас. То е създадено с решение на Народното събрание  Този акт и до днес се чества като официален празник на училището.

По повод годишнината в двора на учебното заведение тържествено бяха вдигнати знамената пред учители, възпитаници и гости, които бяха дошли да отдадат почит пред дарителя Димитър Хадживасилев. След това пред паметника на дарителя директорът на Търговската гимназия Румяна Иванова и представители на отдел „Образование“ към Общината поднесоха цветя.

Проявите продължиха онлайн от 11,00 ч. В знак на уважение зам.-кметът на община Свищов д-р Анелия Димитрова отправи поздрав от свое име и от името на кмета на Общината д-р Генчо Генчев. Поздрави към учениците и учителите отправи и доц. д-р Румен Ерусалимов, заместник-ректор “Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение” в СА “Димитър Апостолов Ценов” и Ахмед Куйтов, председател на Институт “Перспективи”. На срещата бяха представени значими постижения на настоящи и бивши възпитаници на гимназията, както и резултати от участия в конкурси и състезания.

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново