Свищов отбелязва 145 години от рождението на художника, публицист и писател Александър Божинов 

Публикувано на пт, 24 февр. 2023
157 четения

Днес в Свищов се отбелязват 145 години от рождението на един от авторитетите в областта на карикатурата и илюстрацията – художникът, публицист и писател Александър Божинов. По този повод, в 11.00 часа, пред родния дом на свищовеца се събраха граждани и представители на културни институции, които поднесоха цветя на неговата паметна плоча и споделиха интересни истории за живота и делото му.

Уредникът в ХГ „Николай Павлович“ Цонка Караджова произнесе слово пред присъстващите, в което сподели интересни истории, които са малка част от спомените на Александър Божинов за родния му дом и за родния град, които той изключително много е уважавал и тачел. Интересен факт, който тя спомена, е че последният път, в който големият българин е бил в Свищов е, за да присъства на откриването на Изложбата на свищовските карикатуристи на 1 април 1965 година. В тази изложба той участва с няколко от най-хубавите си карикатури и рисунки.

В края на своето увлекателно слово, тя покани всички присъстващи, да посетят тази вечер Художествена галерия “Николай Павлович”, където от 17.00 ч. ще бъде открита изложба с творби и лични вещи на Александър Божинов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново