Стопанска академия „Д. А. Ценов” участва в информационна кампания на МОН в Кипър

Публикувано на чт, 13 Февр. 2020
57 четения

Стопанска академия „Д. А. Ценов” за четвърта поредна година предприе активни действия за популяризиране на възможностите за обучение сред българската общност, живееща в Република Кипър. Свищовското висше училище взе участие в организираната от Министерството на образованието и науката информационна кампания под надслов „Българското висше образование – достъпно, конкурентно и перспективно. Изберете да учите в България”. Форумът се проведе в град Ларнака с подкрепата на българското посолство в Никозия и със съдействието на Асоциацията на българските училища в чужбина и българското училище „Родна стряха” в Арадипу, с училищен ръководител Калинка Панчева. Форумът бе открит от извънредния и пълномощен посланик на Р България в Р Кипър, Н. Пр. Любомир Тодоров. Приветствие отправи и зам.-кметът на Ларнака, Мариос Кукумас. Mинистерството на образованието бе представено от ръководители и експерти от дирекциите „Висше образование” и „Образование на българите зад граница и училищна мрежа”. Те информираха за последните промени в Постановление ? 103 от 31 май 1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина и условията, при които българите, живеещи в Кипър, биха могли да кандидатстват и да се обучават в български висши училища.

Стопанска академия „Д. А. Ценов” бе представена от гл. ас. д-р Юлиян Господинов – координатор „Образователен маркетинг” в Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. В рамките на форума, той презентира образователното портфолио на Академията сред заинтересованите страни, като акцентът бе поставен върху няколко ключови момента: висококачествено висше образование от 1936 г.; обучение в професионални направления „Икономика” и „Администрация и управление”; редовна, задочна и дистанционна форма на обучение; обучение в град Свищов или в изнесените центрове в София и Стара Загора; диплома и Европейско дипломно приложение, признати в ЕС, САЩ и Канада; студентски стажове и Еразъм+ мобилности с цел обучение и практика; безплатно настаняване в реновирани студентски общежития през първата година от обучението на студентите от първи курс, редовна форма, прием 2020 г. Гл. ас. д-р Юлиян Господинов сподели и факта, че в Стопанската академия вече се обучават в I и II курс студенти от българската общност, живееща в Кипър. Щандът на СА „Д. А. Ценов”, предлагащ разнообразни информационни материали, беше посетен от посланика и служители в българското посолство, множество кандидат-студенти и техните родители, учители и директори от българските неделни училища в Кипър.

В рамките на своята визита гл. ас. д-р Юлиян Господинов посети посолството на България в Кипър, където беше приет от Н.Пр. Посланик Любомир Тодоров и Втория секретар (двустранни отношения в областта на културата и образованието, финансови въпроси) Мина Христова-Маринова. На срещата бе обсъдена кандидатстудентската кампания на Стопанската академия, с акцент привличането на студенти от Кипър, в т.ч. такива от българската общност и местни граждани.

На проведена среща с членове на учредения през 2017 г. Алумни клуб „Приятели на СА – Кипър”, гл. ас. д-р Юлиян Господинов представи актуална информация за Академията и за Свищов. Коментирани бяха моменти от учебния процес и студентския живот, професионалната реализация на завършилите, планове за бъдещето. В рамките на алумни срещата бяха приети и петима нови членове на клуба. Присъстващите получиха информационни материали, които да им напомнят за Алма матер и да разпространят сред своите близки и познати. Умиление предизвика един от подарените им артикули – символична панделка от трикольорна лента с цветовете на българския флаг.

Гл. ас. д-р Юлиян Господинов посети и българското училище „Васил Левски” в Дали, с директор Снежана Георгиева, където изнесе кратък урок по икономика пред учениците и техните учители, и им разказа за Свищов, за Стопанска академия „Д. А. Ценов” и за възможностите за обучение. Учениците получиха информационни материали, каквито бяха разпространени до общо седем града – Никозия, Ларнака, Арадипу, Пафос, Полис Хрисохус, Паралимни и Лимасол.

„Обобщавайки двата интензивни дни, мога да кажа, че Стопанска академия „Д. А. Ценов” вече е разпознаваема в Кипър, има действащ Алумни клуб, който поддържа връзка между Академията и своите членове от различни градове на острова, и има подчертан интерес към обучение във Висшето училище”, коментира след завръщането си гл. ас. д-р Юлиян Господинов.

До края на месец февруари предстоят още няколко информационни събития сред българските общности в чужбина, на които Стопанската академия ще бъде популяризирана като добра възможност за придобиване на висше образование. На 16 февруари, българското училище „Родна стряха” в Арадипу (Кипър) организира „Кандидатстудентска кампания”, на която свищовската Алма матер ще бъде представена от председателя на Алумни клуб „Приятели на СА – Кипър”, Снежана Георгиева. В рамките на информационната кампания на МОН сред българските общности зад граница, с образователното портфолио на Академията ще се запознаят сънародниците ни, живеещи в Р Албания и Р Косово (15-20 февруари 2020 г.), както и тези в Р Сърбия (20 и 25 февруари 2020 г.).

loading...
Пътни строежи - Велико Търново