Силва Христова с номинация за „Най-добър учител” от Съюза на българските учители

Публикувано на нд, 29 май 2016
605 четения

Началната учителка Силва Христова от СОУ „Николай Катранов” бе номинирана в ХІХ Национален конкурс на СБУ, като заедно с статуетката и Удостоверението, подписано от Председателя на СБУ г-жа Янка Такева, тя получава и покана за приема при Президента за 24 май.

Учителката Силва Христова е номинирана в Националния конкурс „Учител на годината” на СБУ не само заради многобройните награди на учениците си от конкурси по рисуване, но и заради личния си стил на преподаване. За част от него тя споделя:

„Моите ученици са малки без опит и знания, непрекъснато питащи и изискващи внимание, съчувствие и разбиране. Старая се първо да спечеля доверието им. Обяснявам правата им, правилата, защо има забрани, защо трябва да сме прилежни и да се стараем да учим. Винаги съм откровена с тях, споделям, искам мнението им. Държа на обещанията, които им давам. Изисквам от тях да мислят и разсъждават. Логическите игри и задачи са любимите забавления в часовете. Използвам всеки момент да получат повече енциклопедични знания. В клас внасям много допълнителна литература”.

Традиционният прием при Президента за 24 май се състоя от 18.30 часа в Националния исторически музей , където бяха поканени над 3000 гости – изявени дейци на просветата и културата, общественици, представители на институциите, дипломати, медии, учители…

За приема г-жа Христова споделя:„Грандиозно! Внушително и вълнуващо! Толкова много хора, че едва ли успях дори да зърна всеки един от поканените. За учениците ни ще е любопитно, че там беше и Поли Генова, а аз освен със сегашния президент Росен Плевнелиев, успях да се снимам и с бившия президент Петър Стоянов, с актьора Антон Радичев и композитора Хайгашот Агасян. А от словото на Президента Росен Плевнелиев искам да цитирам думите: „Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и народ е в образованието на младите”.

И като допълнение към портрета на началната учителка Силва Христова, ето част от записаното в анкетната карта за конкурса:

Обръщение към обществеността, което бихте направили, ако спечелите националния конкурс „Учител на годината на Република България”?

Благодаря за наградата! За мен е изключителна чест да получа тази висока оценка. Тя е признание за старанието и труда, който съм положила в работата си като учител. Старание и труд, мисъл и грижа , знание и търпение, толерантност, учене и търсене на новото и интересното – това са важните неща, изпълнили моето ежедневие през последните 32 години от живота ми. Двадесет и осем години от тях в СОУ „Николай Катранов” – град Свищов.

Искамдакажаедноголямоблагодарянавсички, които ми помогнаха да открия радостта от преподаването и да израсна като учител! Благодаря на моето семейство за цялата подкрепа, която ми даде! Благодаря и на моите ученици, защото те са причината да съм тук!”
Уважаема г-жо Христова, Честито! Училището Ви поздравява и се гордее с Вас!
Честито, г-жо Христова! Община Свищов се гордее с Вас!
По материали на СОУ „Николай Катранов” – Свищов

 

На национална церемония, на 25 май 2016 г., в гр. София се проведе церемонията “Учител на годината – България 2016 г”, на Фондация “КУЗМАНОВ”. На събитието присъстваха над 90 учители от цялата страна.

Мисията на Фондация “КУЗМАНОВ” е чрез директен или индиректен подход и застъпническа дейност да работи за качествено образование в България.

При рекорден брой номинации – 352-ма учители се бориха за отличието на фондация “Кузманов” за “Учител на годината” 2016.

С Голямата награда беше удостоена дългогодишната учителка по български език и литература от Свищов Галя Рошелова в Категория “ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО”, като учителката е обявена за УЧИТЕЛЯТ на 2016 година. Номинацията е направена от директора на СОУ „Н. Катранов” Генади Иванов.

В номинацията за Галя Рошелова се казва:

През тази учебна година с учениците от VІ клас учителката подготви на руски език постановката „Златното правило”, с която учениците се представиха в училищния театрален фестивал „Театър на думите” по програма Мтел талант. Със запис на постановка по произведението „В навечерието” на руския писател Тургенев, заедно с учениците участват в конкурсите на национално движение Русофили.

Със своето трудолюбие, активност и упоритост учителката по БЕЛ, Галя Рошелова е пример за младите учители в училището. С участието и успеха на нейните ученици в национални конкурси тя е пример за гражданска активност, прилагане на наученото в извънкласни дейности и умение да организира работата на учениците за успешно представяне в областни и национални състезания и конкурси.

При получаване на наградата от г-н Атанас Кузманов Изпълнителен директор и член на Съвета на Фондация “КУЗМАНОВ”, Галя Рошелова заяви”:

„Щастлива съм, радвам се, че съм избрала тази професия, че над 30 години съм отдала на децата на България. България има нужда от млади учители, колкото и да не е призната професията учител, ако те усещат, че това е тяхното призвание нека смело да тръгнат по този път”.”

В учителската си дейност, Галя Рошелова проявява всеотдайност и влага цялото си сърце и обич към децата. Умее да стимулира и да развива добрите страни във всяко дете, заради което учениците и родителите и се отблагодаряват с уважение и признание.
Уважаема г-жо Рошелова, Честито! Училището Ви поздравява и се гордее с Вас!
Честито, г-жо Рошелова! Община Свищов се гордее с Вас!
По материали на СОУ „Николай Катранов” – Свищов

loading...
Пътни строежи - Велико Търново