Село Царевец отново е столица на българския фолклор

Публикувано на чт, 2 авг. 2018
280 четения

Свищовско село Царевец отново ще бъде столица на българския фолклор. За осма поредна година фестивалът “Фолклорен извор” събира певци, музиканти и танцьори от цялата страна. Програмата в първия фестивален ден започна с молебен за здраве и благополучие, след което обичаната народна певица Гуна Иванова приветства всички с химна на фестивала „В Царевец добре дошъл е всеки….”.

Кметът на село Царевец Марин Любенов не скри вълнението си от факта, че е домакин на такова събитие, което е от съществено значение за популяризирането на българския фолклор и предаването му през поколенията.

Председателят на ЦИОФФ – България Емил Павлов поздрави организаторите за отличната работа. “Щастлив съм, че за втора поредна година НФФ “Фолклорен извор” е член на голямото семейство на ЦИОФФ”, заяви той.

Поздравителни адреси бяха получени на председателя на 44-то НС Цвета Караянчева, министъра на културата Боил Банов, народните представители  Цветан Цветанов, Клавдия Ганчеви и Станислава Стоянова, както и от кметове на общини и кметства, и председатели на читалища от община Свищов и страната.

Кметът на Община Свищов Генчо Генчев, като основател на фестивала и член на журито откри осмото издание на “Фолклорен извор”. Той благодари на Министерството на културата и правителството за институционалната подкрепа, както и на всички спомоществователи, които за поредна година са подавали ръка, вярвайки в неговата мисия. “Струва си, защото няма нищо по-ценно от непреходните български традиции, които да ни отведат в бъдещето”, заяви развълнуван Генчев.

Над 5500 участници от цялата страна ще изпълнят Свищов с ритми, багри, песни и танци в следващите няколко дни. Представянето им на сцената ще бъде оценявано от жури с председател Юлия Цанкова – фолклорист, преподавател и дългогодишен автор и водещ на радио програми, д-р Силва Хачерян – представител на културното министерство, проф. Елена Кутева – директор на ДФА “Филип Кутев”, Гуна Иванова – народна певица, Даниел Спасов – народен певец, автор, продуцент и водещ на телевизионни предавания, Димитър Манов – хореограф и Генчо Генчев – председател на фестивала и кмет на Свищов.

В първия фестивален ден изява имаше най-възрастният регистриран участник за тази година – 91-годишната Яна Тодорова от село Горна Липница.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново