С намесата на Община Свищов започна мащабно почистване на канализацията в комплекс „Химик“

Публикувано на нд, 29 май 2016
157 четения

Многогодишният проблем на повече от 300 семейства, засегнати от непрекъснати наводнявания на мазите и гаражите им, ще бъде решен

Почистване на канализационната система със специализирана техника започна днес в комплекс „Химик“, в Свищов. Рано сутринта автомобил „Вома“ започна изпомпването на наносите и отлаганията от шахтите.

Живеещите в квартала разказаха, че откакто са построени блоковете им – преди 40 години, канализационната система не е почиствана. От много дълго време хората от комплекс „Химик“ имат проблем с нея. При всеки по-сериозен дъжд мазите им се наводняват, а районът около блоковете им започва да плува в мръсни води и фекалии.

През последните 10 години проблемът се задълбочава до такава степен, че мръсната вода е започнала да навлиза в част от апартаментите, които се намират на първи етаж. Хората разказаха, че масово студенти-наематели са напуснали жилищата, именно поради тази причина.

След като години наред никой не решава тежкия проблем, лично кметът на Общината Генчо Генчев се отзовава на поредния им сигнал. Той събира екип от специалисти и наема специализираният автомобил „Вома“ от Велико Търново – единственият град в Северна България, който разполага с него.

Тръбите са много затлачени с наноси. Не са почиствани от десетилетия, откакто са построени блоковете тук. Пълни са с с пясък, чакъл и други отлагания, в резултат на което водата не може да се оттече. Щом времето се влоши и завали, тази вода се надига, избива капаците на шахтите и залива всичко наоколо – гаражи, мази, градинки – обясни Пламен Петков, директор дирекция „Инвестиционна политика, кадастър и техническо обслужване“ в Община Свищов.

Под контрола на инж. Петков почистването на тръбите в комплекс „Химик“ ще продължи и в следващите дни. След това предстои почистване и на дренажните тръби, които отвеждат водите от ул. „33 Свищовски полк“, поясни още Пламен Петков.

Живеещите в комплекс „Химик“ не спираха цяла сутрин да благодарят на ръководството на Общината и кмета Генчо Генчев. Те обясниха, че за толкова години жалби и сигнали, никой не е взел на сериозно проблема им и никога досега тръбите не са били почиствани по такъв начин. Особено развълнувана бе Венера Илиева, която сподели, че съпругът й е инвалид и при всяко наводнение се е оказвало невъзможно излизането му навън.

С мащабното почистване на тръбите, което предприе Община Свищов, многогодишният проблем на повече от 300 семейства ще бъде решен в голяма степен.
ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново