Руски писател е новият лауреат на международния конкурс „Алеко“

Публикувано на пн, 14 Ян. 2019
46 четения

Виктор Шендерович е известен руски писател, драматург, сценарист, публицист, сатирик и журналист в родината си, който се отличава и като активен опозиционер спрямо управляващите. Той спечели гласовете на журито в международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“ с разказа „Свободна конкуренция“ в надпревара с 58 писатели от 14 страни.  Журито с председател Деян Енев и членове Михаил Вешим, Румен Белчев, Галя Константинова и Людмил Симеонов избира разказа на Шендерович сред 96 други заради това, че се доближава най-много до Алековата традиция.

За съжаление, тазгодишният лауреат в конкурса не успя да присъства лично на награждаването, но изпрати поздравително писмо към жителите на Свищов. То беше прочетено от Михаил Вешим по време на тържественото честване на 156-годишнината от рождението на Алеко Константинов в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ и бе прието с бурни аплодисменти от публиката.

Конкурсът се организира за поредна година от Община Свищов, МФ „Алеко Константинов“ и вестник „Стършел“, а разказът на лауреата на тазгодишния международен конкурс бе публикуван във в-к „Стършел“ на 4 август 2018 година.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново