Разкриват сондаж за минерална вода под тонове строителни отпадъци в Свищов

Публикувано на вт, 8 сеп. 2020
210 четения

Община Свищов започва разкриване на най-близкия и удобен за инвестиции сондаж на минерална вода, намиращ се в границите на Дунавския индустриален технологичен парк в града. Това обявиха от местната администрация. Процесът по разкриване на сондажа и укрепване на изкопа стартират днес, а според специалистите продължителността ще отнеме приблизително месец.
В момента находището Р-4 ХГ Свищов е затрупано от 16 хил. тона строителни отпадъци, които са изхвърлени там при изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води преди години. Затова първо предстои мястото да се почисти и сондажът да се разкрие, след което ще се направи водочерпене, за да се разбере оптималното количество вода, което може да бъде добито.
Сондаж Р-4 ХГ е прокаран в периода 1976-1977 г. и е с дълбочина 1510 м. Още тогава са направени опитно-експлоатационни хидрогеоложки проучвания и оценка на експлоатационните запаси от термални води. В зависимост от дебита температурата на водата е от 43 до 48,6 градуса.
Проучванията, които са направени с цел разширяване и развитие на курортното дело, установяват, че водите от находище “Свищов” са изключително интересни за развитието на спортно-профилактични цели, за топлофициране на курортни и битови заведения. Те са с еднакви показатели с тези от находището в с. Овча могила, където се намира и една от специализираните болници за рехабилитация в България. Според специалисти Р-4 ХГ е най-близкият и най-удобен за разкриване сондаж в Свищов, а местоположението му го прави изключително подходящ за икономическото развитие на Дунавския индустриален технологичен парк и община Свищов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново