Община Свищов предприема мерки за подпомагане на бизнеса

Публикувано на чт, 4 юни 2020
169 четения

Община Свищов е в стабилно състояние въпреки трудностите, свързани с извънредното положение, и предприема мерки за подпомагане на местния бизнес. В момента се правят анализи на икономическото положение и предстои извънредна сесия на градската управа. На нея ще бъде направен отчет за дейността ѝ по време на пандемичната обстановка и ще бъде приета план-програма за подпомагане на местния бизнес, информира градоначалникът на Свищов Генчо Генчев.
Част от мерките в програмата за подкрепа включват опрощаване плащането на наем към Общината и редуциране на наемните отношения с физически и юридически лица. От това управата ще загуби около 400 хил. лв., тъй като ще бъдат подпомогнати всички местни икономически отрасли. На територията на Свищов работи и общинският колцентър, който със съдействието на Стопанска академия “Д. А. Ценов” подпомага попълването на документацията и консултирането на всички фирми, кандидатстващи за общинска помощ в размер на 10 хил. лв. Тя се отпуска за подпомагане на малките предприятия в региона и до момента за нея са кандидатствали 27 фирми. 23 от тях вече са одобрени и предстои да получат финансиране. Част от местните фирми са кандидатствали и за държавната помощ “60/40”, а вече е предоставена и възможност за отпускане на 100 хил. лв. на някои от предприятията. Важно е да се отбележи, че мерките ще бъдат приложени към фирми, които са запазили своите работници и служители, подчерта кметът.
“Към този момент Община Свищов няма неразплатени разходи към трети лица. Събираемостта на местните данъци и такси е около 60%. Спадът е близо 15 %, но предполагам, че до есента това ще бъде наваксано”, заяви Генчев. Ако до края на юли събираемостта не достигне 70 %, има готовност да бъдат оптимизирани всички разходи, които ще бъдат направени в сектор “Чистота”, допълни той.
В заключение градоначалникът съобщи, че всички по-големи мероприятия, заложени в културната програма на Община Свищов за 2020 г., ще бъдат отменени заради извънредната ситуация в страната и с цел опазване здравето на гражданите.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново