Местната власт в Свищов и ВиК “Йовковци” вземат мерки за решаване на кризата с безводието в Козловец

Публикувано на вт, 11 авг. 2020
43 четения

Кризата с безводието в селата около Свищов и проблемите с ВиК мрежата бяха обсъдени на спешна среща, в която участваха кметът на Общината Генчо Генчев, началникът на ВиК “Йовковци” – район Свищов, Румен Линев и кметът на Козловец Борис Велев. На срещата стана ясно, че към момента най-критично е положението именно в Козловец, но също така сериозни проблеми има и в селата Българско Сливово, Драгомирово, Овча могила и Морава. Една от основните причини за безводието са множеството аварии по старата и амортизирала ВиК мрежа, вследствие на което е и проблемът с водоснабдяването на населените места. Бяха набелязани мерки за бързото справяне със ситуацията и последващите от нея проблеми.
Поеха се определени ангажименти от страна на ВиК оператора, кмета на Козловец и кмета на община Свищов, като изпълнението им се очаква да реши проблема с водоподаването до края на следващата седмица. Сред мерките са вода до Козловец да бъде доведена от резервен водоизточник от местността Ирма и да бъдат направени шахти, за които община Свищов ще задели 20 хил. лева. Очаква се чрез шахтите да се намалят атмосферите на подаваната водата в населеното място и съответно – авариите.
Кметът на Свищов инж. Генчев сподели още, че от утре започва обследване на цялата водопроводна мрежа в село Българско Сливово, защото там има голяма загуба на вода в ниските зони, което възпрепятства стигането ѝ до високите части на населеното място. Той уточни, че вилната зона в местността Ненова шатра може да се наложи да остане без вода, за да може да се захрани с вода Българско Сливово. “Няма как едно цяло село да остане без вода заради няколко вили”, категоричен бе той.
Градоначалникът прикани жителите на региона да проявят разбиране относно създалата се ситуация и подчерта, че общинското ръководство полага изключително големи усилия и се ангажира постоянно да търси начини за решаване на проблемите с безводието. Кметът допълни, че още в края на миналата седмица са уведомени всички за проблема в свищовските села и потвърди, че за съжаление, при задълбочаване на кризата ще се наложи въвеждането на режимно водоподаване в населените места.
Той изказа своето задоволство от разбирането и добрата работа с ВиК “Йовковци” – Велико Търново и изрази надежда новият държавен воден холдинг да започне в най-скоро време да функционира, за да се решат проблемите в община Свищов, тъй като инвестициите във ВиК инфраструктура ще бъдат една от основните задачи на холдинга.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново