Легендарни изпълнители ще пеят на празника на Свищов

Публикувано на ср, 13 сеп. 2023
439 четения

Йорданка Христова, Силвия и Теди Кацарови, Мими Иванова, Росица Кирилова, сборна формация “Легендите”, с участието на Данчо Караджов, Стенли и Митко Кърнев, фолкпевицата Преслава и много други изпълнители ще са част от тазгодишната програма за празника на Свищов. Той ще продължи от 20 до 24 септември и ще включва разнообразни събития за жителите и гостите на крайдунавския град.
Празничната програма ще започне на 20 септември в 10 ч. с откриване на изложбата “Лечебницата в Античността и Средновековието” в къщата музей “Алеко Константинов” . Организатори са Националният антропологичен музей София, Медицинският университет в Пловдив и Историческият музей в Свищов. Вечерта на сцената на площад “Алеко” в 20 ч. ще излезе рок група “Легендите”, която ще сложи старт на впечатляващата поредица от концерти.
На следващия ден в зала № 1 на Община Свищов от 11 ч. ще започне среща-разговор “Алеко днес”, част от националната кампания на БТА по повод 160-годишнината от рождението на писателя. В нея ще участват Кирил Вълчев, Георги Лозанов, доц. Йордан Ефтимов, доц. Юлия Николова и др. Вечерта на площада отново ще звучи музика, от 19 ч. ще започне концерт-спектакълът “Искрици българско”, по случай 50-годишнината на ДГ “Радост” – Свищов.
На 22 септември на паметника на Свободата в 10 ч. ще се състои официалното откриване на обновения парк “Свобода”, а в 11 ч. ще бъде отбелязан Денят на Независимостта на България с ритуал за полагане на венци и цветя, в който ще участват 55-и Инженерен полк – Белене, и деца от ДГ “Чиполино” в Свищов. В 12 ч. пред храм “Св. Троица” ще има празничен благотворителен обяд за хора в неравностойно социално положение, а в 16 ч. на стадион “Академик” ще се проведе футболна среща за ветерани между ОФК “Академик” – Свищов и ФК “Асеновец” – Асеновград, в чиито състави участват възпитаници на Стопанската академия “Димитър А. Ценов”. В Художествена галерия “Николай Павлович” в 17, 30 ч. ще се открие традиционната 46-а изложба на свищовските художници, а на сцената на пл. “Алеко” от 19,30 ч. официално ще бъдат открити празниците “Свищовски лозници 2023”. В програмата ще се включат ДЮТА “Дунавска младост” при ПБНЧ и ДГ “Калина Малина”, едни от най-популярните имена в българската музика – Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мими Иванова, Росица Кирилова, Теди Кацарова и възпитаници на Школа за поп и рок изпълнители “Клуб Естрада” – Свищов. На 23 септември в Художествена галерия “Николай Павлович” в 11 ч. ще започне концерт на Мандолинен квинтет “София” в състав: Йоана Димитрова, Гинка Илиева, Мария Стоянова, Никола Петков, Славчо Николов – китара, и солисти: Анна Карадимитрова – сопрано, и Преслав Петков – кларинет. В програмата ще прозвучи музика от Средиземноморието, канцонети, класически произведения от Моцарт, Бах, Офенбах и съвременните композитори Славчо Николов и Карл Дженкинс. Вечерта на пл. “Алеко” от 19,30 ч. ще има танцово шоу на Кати Цачева – София, и кей-поп групите към Школа по изкуствата “Стефка Филипова” при свищовското ПБНЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови”, а след тях на сцената ще излезе поп-фолк изпълнителката Преслава. На 24 септември в 10,30 ч. на камерната сцена в читалището ще бъдат обявени резултатите от Националния литературен конкурс “Свищовски лозници 2023”, ще бъде връчена наградата “Златно дунавско перо” и представени новите книги на свищовските поети Людмил Симеонов и Георги Драмбозов, със специалното участие на композитора Хайгашод Агасян. Закриването на празненствата ще е на пл. “Алеко” от 19 ч., когато ще бъдат наградени победителите от традиционния конкурс за домашно червено вино, а след това ще е концертът на Ива и Велислава Костадинови, с участието на ФТС “Творецът” – Свищов, и възпитаници на Частна школа с ръководител Корнелия Чекелева. От Община Свищов, предупреждават, че може да настъпят и някои промени в първоначално обявената програма.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново