Край Дунав откриха изложба, посветена на Иван Вазов

Публикувано на вт, 29 сеп. 2020
93 четения

Изложба, посветена на 170-ата годишнина от рождението на Иван Вазов, бе открита в Свищов като част от програмата “Свищовски лозници”. Експозицията “Българийо, аз всичко тебе дадох…”, е дело на Националния литературен музей и бе открита от д-р Елена Алекова, главен уредник на къща-музей “Хр. Смирненски” при Национален литературен музей.
В документалните пана на изложбата са проследени основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място е посветено на семейството му, на живота му като емигрант, установяването му в София. Снимки, ръкописи и кореспонденция допълват визуалния разказ за литературната му дейност участието в обществения и политически живот в следосвобожденска България.
Иван Вазов и Свищов са свързани още в далечната 1877 година, когато той пристига в дунавския град и работи като регистратор в канцеларията на губернатора на първия свободен град. По-късно, на 19 април 1910 г., на сцената на ПБНЧ “Еленка и Кирил Д.Аврамови-1856” той произнася пламенна реч, в която казва следното: “Скъп е на душата ми Свищов. Със Свищов ме свързват мили спомени. В Свищов аз за първи път, преди 33 г., връщайки се от изгнание, през понтонния мост на Дунава, стъпих на земята на свободна България и целунах тая земя.”
Изложбата може да бъде видяна в ХГ “Николай Павлович” Свищов до 8 октомври 2020 година.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново