Екипът на Дневен център за деца с увреждания в гр. Свищов получи награда в Национална кампания „Дни на приобщаването” 2016 год.

Публикувано на ср, 29 юни 2016
224 четения

Екипът на Дневен център за деца с увреждания в гр. Свищов получи награда в Национална кампания „Дни на приобщаването” 2016 год., организирана от Център за приобщаващо образование.

В обявения национален конкурс, категория „Приобщаваща педагогическа практика”, Дневния център е сред  първите отличени от над 90 участници.

Жури в състав: доц. Ваня Божилова от Факултета по педагогика, Софийски университет “Св. Климент Охридски”;  Даниела Николова, директор ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Ботевград; Лилия Кръстева, ръководител проучвания, анализи и методологии на Център за приобщаващо образование, дадоха висока оценка на  програмата „Сензорен час” на Дневния център.

Тя е разработена под менторството на Звезделина Атанасова – директор на Обучителния център на Фондация „Карин дом“ гр. Варна. През изминалата учебна година в програмата е включено произведението „Малкият принц” на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Изборът не е случаен и е свързан с необходимостта тази „приказка” да бъде четена и препрочитана от всички безброй пъти. Защото истинското, вечното, красивото и непреходното трябва да бъдат край нас всеки ден и час.

Използвайки иновативни методики, по достъпен и забавен начин деца с различни по вид и степен дефицити, в т.ч. и множествени увреждания, се запознават с произведението. Участниците споделят емоции и преживяват сюжета.Обогатява се сетивното познание и се работи за преодоляване на сензорни дефицити.

Програмата на ДЦДУ – Свищов „Сензорен час” би могла да бъде реализирана във всяко училище и учебен клас, в детската група на детската градина, и всяко различно пространство, където деца и възрастни да срещат и със сърцето си „невидимото за очите”.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново