160 години от рождението на Щастливеца отбелязват в Свищов

Публикувано на чт, 5 ян. 2023
168 четения

160 години от рождението на Алеко Константинов ще честват в родния му град Свищов. Годишнината ще бъде отбелязана с множество събития, които ще продължат в рамките на 5 дни.
На 9 и 10 януари от 14 ч. в къщата музей “Алеко Константинов” ще се проведе открит урок с ученици от началния курс, представен от служители на ИМ – Свищов, и възпитаници на ПДТГ “Димитър Хадживасилев”, озаглавен “Алеко и туризма”.
На 11 януари в същия час, но в Зала 1 на Община Свищов, ще се състои среща с проф. д.ф.н. Пламен Антов и новата му книга “До Чикаго и назад” – отвъд пътеписа – към генеалогията на Бай Ганю”, които ще представят доц. д-р Юлия Николова и Божидар Богданов. На 12 януари от 14,30 ч. в ХГ “Николай Павлович” ще бъдат наградени победителите от Националните ученически конкурси за рисунка и есе – “Алеко”, и ще бъде открита изложба с творбите от тях. В 18 ч. на същия ден в салона на читалището ще бъде представена постановката на Театъра на Българската армия “Стъпка по стъпка”. Постановката ще е благотворителна, с цел преиздаване на фототипното издание на “Бай Ганьо”. На 13 януари от 16 ч. в ХГ “Н. Павлович” ще бъде открита изложбата “Проверка на зрението” на карикатуриста Ивайло Цветков. В 17 ч. е кулминацията на тържествата, като от къщата музей до Градската градина ще премине факелно шествие, а от 17,30 ч. пред паметника на Щастливеца ще има поклонение. От 18 ч. в читалището ще се проведат тържествената церемония-концерт, под наслов “Нашият Алеко”, награждаването на лауреата в Международния конкурс за къс хумористичен разказ “Алеко” и концертът на Държавна опера Русе, с вход свободен, информират от Община Свищов.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново