В Сухиндол и Коевци почетоха 9-ти септември

Публикувано на чт, 9 сеп. 2021
623 четения

За поредна година в Сухиндол и Коевци почетоха 9-ти септември. Честването се организира от Общинската партийна организация на БСП, но във връзка с мерките за сигурност не беше допуснато струпване на много хора.
Цветя пред паметника на Хюсеин Мутков в Сухиндол поднесоха председателят на Общинския съвет на БСП Борислав Вълев, кметът инж. Пламен Чернев и зам.-кметът Петьо Русев. Известният партизанин  е член на Народна бойна дружина „Чавдар“ от 30 януари 1943 г. Приема партизанско име Стоян. Изпратен е като свръзка на Ловешките партизани в Габровско-севлиевски партизански отряд. При сражение с полицейско подразделение близо до с. Коевци е тежко ранен. Умира от раните си в партизанския лагер на 22 септември 1943 г.
Именно в Коевци, по традиция, днес бяха поднесени венци и цветя пред паметника в центъра на селото и къщата-музей на баба Съба Енева. Майката-героиня губи в антифашистката съпротива и четирите си деца.
Почит към загиналите партизани в селото отдадоха Борислав Вълев, инж. Пламен Чернев, Петьо Русев и кметският наместник на Коевци Тоня Петкова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново