Сухиндол се побратимява с градове от Франция и Италия

Публикувано на ср, 14 февр. 2018
288 четения

Сухиндол влиза в програмата на Европейската комисия “Европа на гражданите – 2014-2020”, съобщи кметът Пламен Чернев. За целта великотърновското градче ще се побратими с градовете Маросан и Тауризано, съответно в Южна Франция и Южна Италия, като трите общини ще обменят опит и ще развиват съвместно лозаро-винарския бизнес, започнал в тези места преди повече от 100 години. Водещи в общия проект ще бъдат винарите от Маросан, докато Сухиндол и италианците ще бъдат партньори.
В тази връзка 9-членна делегация от Маросан, начело с кмета Серж Пес, негови заместници, общински съветници, а също председателят на местната винарска кооперация, в момента са гости на Сухиндол. Те ще участват в традиционния празник за Трифон Зарезан, а 14 февруари е обявен и за Ден на Община Сухиндол. По този повод вчера, на 13 февруари, се проведе тържествена сесия на Общинския съвет, на която за почетни граждани бяха избрани писателят Ганчо Бакалов и посмъртно художникът Александър Шишов, нарисувал емблематичния портрет на св. Климент Охридски, патрон на средното училище и духовен пазител на Сухиндол.
Чернев разказа, че се насочили към Маросан за побратимяване, тъй като френското градче има 120-годишни традиции в лозарството и винарството. Освен това Марко Вачков, основателят на първата в България и на Балканите лозаро-винарска кооперация “Гъмза” в Сухиндол, през 1907 г. е гостувал на винарите в Маросан. Там българинът се е запознал с кооперативното дело на Франция, което и до днес е запазено, а също и с добрите практики в лозаро-винарския бизнес. Две години след визитата си във Франция, през 1909 г. Марко Вачков основава ЛВК “Гъмза” в Сухиндол.
Делегацията от Маросан е пристигнала в България преди няколко дни. Първо французите са били посрещнати в София от ръководството на Централния кооперативен съюз. Гостите са били запознати с историята на кооперативното движение у нас, а също и с успехите в производството на грозде и вино.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново