Стартира националният литературен конкурс “Яна Язова – Христо Смирненски” в Сухиндол

Публикувано на чт, 3 февр. 2022
315 четения

За трета поредна година Община Сухиндол обяви конкурс за поезия и проза “Яна Язова – Христо Смирненски”. В него могат да участват млади автори до 35-годишна възраст от цялата страна и чужбина, които нямат издадени книги. Те трябва да се представят с творби, ненаграждавани в регионални и национални конкурси и непубликувани в сборници и други издания. Във всеки раздел може да се участва с едно произведение, а за победителите е предвиден награден фонд от 150 лв. за Първа награда, 100 лв. за Втора и 50 лв. за Трета.
Литературният конкурс е създаден по идея на кмета инж. Пламен Чернев и утвърден от Общинския съвет. Целта на надпреварата е да насърчава млади и талантливи автори и да издига престижа на Сухиндол като град, който пази и почита своята история, дух и културно наследство.
Всички произведения за участие в конкурса следва да се изпращат до 30 април в електронен формат на адрес: konkurs_suhindol_2022@abv.bg. Награждаването на победителите ще се проведе на 21 май в Сухиндол, посочват организаторите.
В тазгодишното издание акцентът пада върху 110-годишнината от рождението на голямата българска писателка Яна Язова (1912-1974), позната на читателите най-вече с историческата трилогия “Балкани”, включваща романите “Левски”, “Бенковски” и “Шипка”. Родът на нейния баща е прабългарски, болярски, и се заселва в Сухиндол след завладяването на Търново от турците. Там Язова прекарва част от детските си години при своя дядо Ради, който е прочут майстор на чешми и столетник. След 1944 г. тя често гостува на първия си братовчед Кирил Ганчев и в градчето пише част от романа си “Бенковски”.
По случай 110-годишнината от рождението на писателката в Сухиндол ще бъде открита постоянна изложба със снимки, между които и от пребиваването ѝ в града.
През следващата година акцентът ще бъде 125-годишнината от рождението на Христо Смирненски, посочват организаторите на конкурса.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново