Обявяват обществена поръчка за проектиране на свлачището в Сухиндол

Публикувано на чт, 3 май 2018
690 четения

Скоро ще бъде обявена обществена поръчка за проектиране на свлачището в Сухиндол, съобщи кметът Пламен Чернев. То се намира по пътя за Севлиево и преди няколко години затвори пътя до четири села – Бяла река, Горско Косово, Горско Калугерово и Коевци. В момента се използва друг обиколен път, който е много по-дълъг и неудобен за хората, които отиват в общинския център. Освен това шосето е разбито, минава през държавни пътища, дори наскоро паднаха скални маси при язовир “Александър Стамболийски”, които бяха почистени. Но този участък си остава опасен, всеки момент срутището може да се активизира отново.
В момента вървят процедури, правим хидрогеоложки доклади, от кадастъра се нанасят новите регулационни схеми. Досега само съгласувахме с различни институции, 6 месеца само по това се работи активно, може да се напише цяла дисертация, обобщи Чернев. И допълни, че се отчуждават още частни и общински земи, това е дълга и бавна процедура, понеже частниците са много.
Кметът съобщи, че Общината вече е получила 125 000 лв. от държавата за предпроектните проучвания и проектирането. Надяваме се поне тази година да започнем поетапно укрепване на свлачището, смята Чернев. При проучванията се е оказало, че самото укрепване на пътя е много сложно. От едната страна има река, от другата – скали. Освен това наблизо минава и канал на НЕК, а това прави доста сериозно хидротехническото и геоложкото укрепване на свлачището, обясни кметът на Сухиндол.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново