Община Сухиндол ще търси европейски пари за изграждане на ЦНСТ за хора с деменция

Публикувано на чт, 3 сеп. 2020
86 четения

Два варианта за изграждане на центрове за настаняване от семеен тип за хора с деменция е подготвила община Сухиндол, съобщи кметът инж. Пламен Чернев. Единият вариант е двете ЦНСТ да бъдат изградени върху парцел към сега действащия дом за хора с деменция в Горско Косово, а другият е да бъдат построени върху общински терен в южната част на Сухиндол.
“Имаме разработен идеен проект, който ще бъде представен на Агенцията за социално подпомагане и Министерство на труда и социалната политика. Ако бъде одобрен един от вариантите, следва да се търсят средства за възлагане на проектирането. За самото изграждане на центровете ще се търси европейско финансиране. По предварителни изчисления са необходими около 2 млн. лв., като всеки център ще е с капацитет от 15 места или общо за 30 души”, уточни инж. Чернев.
Идеята за изграждане на ЦНСТ за лица с деменция се появи, след като в началото на годината омбудсманът доц. Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане да бъде извършена проверка в Дома за пълнолетни лица с деменция в Горско Косово. Сигналът е заради внезапна проверка на експертите на обществения защитник през декември м.г., установила изключително лоши условия, при които живеят хората, настанени в социалната институция. След извършената проверка не бяха установени нарушения. Тогава стана ясно, че до 3 г. той трябва да бъде затворен, а хората в него ще бъдат настанени в центрове от семеен тип, каквито са съвременните изисквания.
В момента заради извънредната епидемиологична обстановка продължават да действат въведените в дома ограничителни мерки. В институцията работят 2 екипа, които не се срещат. Постоянно се извършва дезинфекция в помещенията, като са осигурени всички необходими предпазни средства и облекла за персонала, уточни още инж. Чернев.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново