Филип Драгиев – Маджара посмъртно ще е почетен гражданин на Сухиндол

Публикувано на ср, 13 февр. 2019
331 четения

Филип Игнатов Драгиев – Маджара ще бъде обявен посмъртно за почетен гражданин на Сухиндол по време на тържествената сесия на местния Общински съвет, която ще се състои на 13 февруари. Маджара, който е роден 1848 г., губи рано майка си, а баща му още 15-годишен го дава чирак. През 1870 година в Сухиндол е изграден революционен комитет и около него са сплотени стотина патриоти. Целта му била просвещение на населението и подготовката му за участие в национално освободителните борби на българския народ. Активен член на революционния комитет е и Филип Игнатов – Маджара. Той изпълнява функциите на куриер и поддържа непрекъсната връзка с Бачо Киро, отец Матей, поп Харитон и с ръководителите на Търновския революционен комитет.
В самото навечерие на избухването на Априлското въстание Филип Маджара е арестуван. Подложен е на нечовешки изтезания и е захвърлен в мазе. Притъпената бдителност на турците към него му позволява с последни сили да се развърже и да се измъкне, като се добира до близките лозя незабелязано. Сухиндолското население е заставено да го намери, като е подложено на жестокост и опожаряване. Местните големци тръгват да го търсят. Разбрал до какво е довел съселяните си, Филип Маджара доброволно се предава на мъчителите си. Отведен е в Търновския затвор. Той се държи достойно и отхвърля всички обвинения. Поради “недоказаност” съдът го признава за невинен и го освобождава. Научавайки за сформирането на Българското опълчение, тайно преминава Дунав и се оказва в Румъния. След известна подготовка и след обявяването на Руско-турската война той тръгва към изстрадалото отечество. Навсякъде по бойните полета той проявява героизъм. Навярно най-радостен момент е мигът на срещата му с цар Освободител на тържеството в Плевен, по случай победата над Турция, където му е връчен орденът за храброст “Георгиевски кръст”.
След Освобождението Филип Маджара се жени за жена на име Мария от Бяла черква. Имат четири дъщери. Маджара умира на 88-годишна възраст.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново