Двама лекари са новите почетни граждани на Сухиндол

Публикувано на пт, 12 февр. 2021
465 четения

Д-р Кольо Бянов и д-р Веселин Маринов са новите почетни граждани на Сухиндол. Те бяха предложени за званието от кмета инж. Пламен Чернев и утвърдени единодушно по време на тържественото заседание на Общинския съвет.

Д-р Кольо Бянов е роден в Павликени през 1958 година. Завършва МУ в Плевен, където е студент до 1981 г. Успехът му е впечатляващ- 5,83. През 1985-та започва работа в Работническа болница в Костенец, а през 1989г. взема специалност по вътрешни болести, назначен е и за асистент в Клиниката по кардиология в „Александровска болница“. През 1992-ра година взема специалност по кардиология и е избран за главен асистент. Съавтор е на 11-то българско откритие през 92-ра година. Участва с разработки и статии в различни симпозиуми в цяла Европа. В момента е главен административен лекар в УМБАЛ „Александровска“ . Д-р Бянов е известен в културните среди и като колекционер на изобразително изкуство.

„Не веднъж сме карали болни хора от Сухиндол в клиниката, където д-р Бянов работи. Той спасява много човешки животи и е свързан със Сухиндол и родния си край. Смятам, че в тези тежки времена на пандемия това са лекари от тази плеяда, които все още лекуват без пари. Д-р Бянов никога не е върнал сухиндолец, нито друг пациент. Затова смятам, че той заслужава да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Сухиндол. Той е и почетен д-р хонорис кауза на два университета“, сподели инж. Пламен Чернев.

Д-р Веселин Маринов Маринов е роден на 29 март 1973 година. През 1997-ма година завършва Медицинския университет в София. През 2003-та година придобива специалност хирургия. През 2005-та преминава курс за интензивно лечение на пациенти с чернодробна трансплантация в Нюкасъл. Още на следващата година придобива и специализация за хирургична чернодробна и бъбречна трансплантация. В трудовия си път преминава през още множество квалификации и курсове, включително за лапароскопско лечение на хернии, абдоминална хирургия, лапароскопска бартиатрична хирургия и други.

Трудовият му път започва в Пирогов, като неговите умения веднага са забелязани и д-р Веселин Маринов се налага като водещ хирург. През 2003-та година започва работа в Университетска болница „Лозенец“, а от 2006 до 2014-та година е част от екипа на Първа хирургична клиника в МБАЛ „Токуда Болница София“.

От 2014-та до днес е в екипа на Клиника по Чернодробно-Жлъчна Панкреатична и Обща Хирургия МБАЛ „Аджъбадем Сити Клиник Токуда Болница София” ЕАД, Клиника по Чернодробно-Жлъчна, Панкреатична и Обща Хирургия, където е заместник директор и началник на оперативните блокове. Началник е в направление Миниинвазивна и Лапароскопска Хирургия Диагностика и лечение на всички болести в областта на общата хирургия и специален профил миниинвазивна, лапароскопска и робот асистирана хирургия . От 2019 година е доцент в Катедра “Обща и Оперативна Хирургия” в Медицински Университет Варна.

„Познавам д-р Маринов още от дете. Когато беше 16-годишен излекува баба си. Роден е за тази работа. В момента, според проф. Гайдарски, той е най-добрият ученик. В момента те са заедно в „Токуда“. Той се утвърди като един от водещите хирурзи в лапароскопските операции. Радваме се, че имаме такъв сухиндолец на такова високо ниво, а защо не в бъдеще и ръководител на една такава болница“, сподели мотивите си за предложението инж. Пламен Чернев.

Почетните отличия се връчват във връзка с празника Трифон Зарезан.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново