В Лясковец от днес започна събирането на вина за конкурса „Най-добро домашно вино”

Публикувано на пн, 2 февр. 2015
638 четения

По повод Деня на лозаря и винаря в Лясковец ежегодно се организира общински конкурс „Най-добро домашно вино”.  Тази година той ще се проведе на 13 февруари /петък/ от 14:00 часа в Музея на гурбетчийското градинарство в Лясковец.

Право на участие в него имат всички пълнолетни лица с постоянно местожителство в община Лясковец. Желаещите да вземат участие в конкурса трябва да занесат предварително по една стъклена бутилка от своите вина – бели или червени /може и от двете/ в музея на градинарството в Лясковец. Всички желаещи могат да предоставят вината си в срок от 2 февруари /понеделник/ до 12 февруари /четвъртък/ от 10:00 до 12:00 часа преди обяд и от 14:00 до 16:00 часа след обяд, а в самия ден на конкурса – 13 февруари /петък/ от 10:00 до 12:00 часа на обяд в Музея на градинарството.

До участие се допускат избистрени, домашно-приготвени вина, представени в не надписани бутилки с вместимост минимум 0,5 литра. За да бъдат избегнати всякакви съмнения, относно пълната анонимност на конкурса, при записване участниците няма да знаят своя номер.

В навечерието на празника, комисия от дегустатори ще оценява качествата на вината. Предвидени са грамоти и парични награди за първо, второ и трето място, както за бели, така и за червени вина. Наградите ще бъдат връчени на победителите от кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова на 14 февруари на тържествена церемония преди да започне празничния концерт, посветен на Трифон Зарезан. Зарезанското тържество в Лясковец тази година е с начало 11:00 часа на откритата сцена пред читалище „Напредък-1870” – гр. Лясковец. Ще бъде отслужен водосвет за здраве и берекет, приветствие към гостите и жителите на града и общината ще отправи кметът д-р Гецова, след което ще бъдат обявени най-добрите майстори на домашно вино.

На централния площад ще се извият хора, ще има бъчва с вино, а гост-изпълнител ще весели граждани и гости. Тази година за доброто настроение на празнуващите в Лясковец ще се погрижи ПФА „Искра” – Велико Търново.

Ритуалното зарязване е в 12:00 часа в лозята срещу градския стадион. До там гости и жители на града ще бъдат предвождани от жива музика, а Царят на лозята ще зареже пръв, преливайки с вино корените на лозите и наричайки пожелания за богата реколта.

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново