В Козаревец вече зарязаха лозите и избраха най-добрите майстори на вино

Публикувано на пн, 2 февр. 2015
664 четения

От четири години насам козаревчани се впускат във винарско състезание и в навечерието на Трифонов ден се надпреварват, чие вино е най-добро. Организатори на проявата са кметство Козаревец и местното читалище „Земеделец-1899”. Трифон Зарезан в Козаревец включи първо избиране на най-добри майстори-винари на селото, а после бе направено и ритуално зарязване на лозята. Обичаят по зарязването се състоя пред пенсионерския клуб „Здравец”, като честта да зареже пръв се падна на миналогодишния победител в конкурса за най-добро вино – Тодор Стойнов.

Професионалистите-технолози на вино и винопроизводство Красимир Кръстев – председател на комисията и членове Иван Кожухаров и Свилен Георгиев, дегустираха 22 проби червено домашно вино и 4 проби бяло домашно вино на майстори-винари от Козаревец. В челната тройка на по-оспорваната категория се класираха Васил Парашкевов, грабнал първото място, на втора позиция е виното на Румен Радев, а три трети места заслужиха Ангел Ангелов, Даниел Йотов и Добрин Дачев. В категорията за бели вина на призовите места се наредиха две дами – първо място завоюва Недка Стефанова, второ – Елица Дачева и третото е за Иван Стефанов. Поощрителна грамота за единственото представено вино-розе получи Тихомир Димитров, като неговото производство бе отличено от журито с много добри качества.

Наградите бяха връчени от кмета на кметство Козаревец Парашкев Парашкевов на общоселското тържество, състояло се в залата на клуба на пенсионера, където козаревчани се веселиха дружно и поляха с хубаво вино и вкусни мезета традиционния български празник.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново