Ученици от Лясковец отиват на областно състезание по спелуванe

Публикувано на пн, 9 мар. 2015
877 четения

Две момичета от НУ „Цани Гинчев” и две момчета от НУ „Никола Козлев” отиват на състезание по английски език в областния кръг следващия месец. В НУ „Цани Гинчев” Никол Саламанова се класира на първо място в училищния кръг на Петото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 5 март. Никол Саламанова спелува правилно думата „chess” и победи Доротея Тончева, която спечели  второто място. В другото лясковско начално училище състезанието беше на следващия ден. Там първенци са две момчета – на първо място се класира Дженер Мехмедов от четвърти клас, а на втора позиция е третокласникът Радослав Братанов, възпитаници на Кремена Енчева. Регионалният кръг в надпреварата по спелуване ще се проведе на 18 април във Велико Търново, а националният е на 10 май в хотел Хилтън в София.

Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6500 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 273 училища в страната през седмицата от 4 до 7 март 2015 г. Участниците се подготвяха по предварителен списък от 500 думи още от началото на месец декември. Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им, чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпуса на мира. Победител в миналогодишното състезание е  тринадесетгодишната Катерина Петрова от НСОУ „София”.

Състезанието се организира от Фондация „Корпус за образование и развитие-КОРПлюС” и се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново