Ученици от Джулюница сурвакаха за ромската Нова година

Публикувано на ср, 14 ян. 2015
978 четения

И тази година деца от основното училище в лясковското село Джулюница сурвакаха за здраве в Деня на Банго Васил. В средищното училище „П. Р. Славейков” в Лясковско децата работиха по проект „Родителска академия – Заедно ще успеем”, с реализацията на който успяха да обогатят знанията си относно ромските традиции, изучиха обичаите и обредността, съпътстваща празниците на ромите. Знания за историята, бита и културата на различните етнически групи, учениците получаваха в продължение на три години в заниманията си по фолклор на етносите.

Въпреки че проектът приключи, ръководството на училището в лицето на Даниела Христова, реши да продължи, с цел затвърдяване знанията на децата, традиционното посещение в сградата на общината.

Днес, на самия празник на ромската култура – 14 януари, шестима ученици пристигнаха на гости в община Лясковец, за да разкажат за ромската Нова година, да споделят с ръководството и общинските служители притчата за спасителя на ромите Банго Васил, да сурвакат и да раздадат за здраве баница с късмети. Те сурвакаха и наричаха пожелания, а председателят на Общинския съвет Даниела Арабаджиева и заместник кметът Георги Петров им благодариха от името на домакините и им раздадоха лакомства в пакети. Сурвакарите не подминаха и финансист номер едно в общината – Диянка Бобева, с пожелание за повече пари в касата през Новата година.

Днес в сградата на Световната банка в столицата ни, друга група деца от Лясковското село сурвака постоянният представител за България Тони Томпсън. След посещението в Световната банка, учениците от среден курс на джулюнското училище благославяха в София и директора на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства Лиляна Ковачева. Визитата им в София бе по идея на председателя на областния център „Амалипе” Деян Колев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново