Започва възстановяване на килийното училище в Горна Оряховица

Публикувано на пн, 28 май 2018
255 четения

До края на годината трябва да бъде завършен ремонтът на Първо килийно училище” към църквата „Свети Георги” в Горна Оряховица. Това съобщи за “Янтра ДНЕС” кметът на града инж. Добромир Добрев. Средствата за спасяването на историческата сграда, която е на два века, са отпуснати от Межуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Още през 2013 г. Община Горна Оряховица поиска помощ от държавата за неотложен ремонт на килийното училище и подготви проект на стойност 166 844 лв. Състоянието на сградата бе обявено за предаварийно, с критично увредени покривна и подова конструкция, разрушени и провиснали участъци и липсваща голяма част от покрива. По сградата бяха констатирани надлъжни и вертикални напуквания и нацепвания по стените, както и отвори по пода от течовете от покрива. За спасяването є бе създаден Инициативен комитет, а негов почетен председател стана кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Първоначално нужните средства не бяха отпуснати и Общината отново поиска помощ от държавата и накрая успя да се пребори. Вече е обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности. Ако няма обжалване на процедурата се очаква до края на годината сградата да бъде изцяло ремонтирана.

Килийното училище представлява едноетажна паянтова постройка с мазе под част от етажа. Сградата е с историческо значение за населението на Горна Оряховица, макар че не е обявена за паметник на архитектурата и културата. В първоначалното си предназначение представлява църковна килия, изградена в двора на църквата. В нея са се помещавали първото килийно училище, първото самостоятелно училище, първото взаимно училище и първото читалище. В периода на Османското владичество и особено през време на Възраждането, църквата „Св. Георги” е била първото място за просвета чрез дейността на отец Зотик. През 1822 г. той открива към храма първото килийно училище в града.

През 1850 г., Стефан Иванов създава към църквата и светско училище, наречено „взаимно”. Школото се помещава в северната част на църковния двор. През 1876 г., когато Горна Оряховица е център на Първи революционен окръг за подготовка на Априлското въстание, в него живеят Георги Измирлиев и Иван Панов Семерджиев, които осъществяват военна подготовка и провеждат нелегални събрания. В църквата „Св. Георги” двамата посрещат и т.нар. „кърваво писмо” .

Весела БАЙЧЕВА
сн. gorna.bg

loading...
Пътни строежи - Велико Търново