В музея в Горна Оряховица показват останки на дете от ранножелязната епоха

Публикувано на пт, 9 Ное. 2018
66 четения

Разнообразни археологически находки, открити тази година на крепостта “Ряховец”, ще бъдат показани в изложба в Историческия музей в Горна Оряховица. Посетителите могат да видят различни по хронология и вид монети, въоръжение и накити, а благодарение на богатия илюстративен материал ще наблюдават етапи от проучванията на крепостта. Акцент в експозицията е погребението на дете от ранножелязната епоха (ХII – VI век пр.н.е.).
За близо два месеца този археологически сезон бяха проучени няколко сектора – участъци от вътрешната площ на крепостта и северната крепостна стена. Продължи и проучването на терена около заложения през 2015 г. сондаж, в близост до северната порта, с цел разкриване на структури от ранножелязната и раннобронзовата епохи.
За четвърта поредна година екипът, ангажиран с проучванията на крепостта ръководи археологът Илиян Петракиев от Регионален исторически музей във В. Търново, негов заместник е Мая Иванова от Историческия музей в Г. Оряховица, а научни консултанти са проф. д-р Хитко Вачев и доц. д-р Бони Петрунова. През 2018 г. за археологическите проучвания бяха осигурени общо 38 000 лв. от Община Г. Оряховица, Министерство на културата и Националния исторически музей.
За трета поредна година на обекта се проведе лятна археологическа школа за ученици, в която се включиха възпитаници на СУ “Георги Измирлиев” и СУ “Вичо Грънчаров” в Г. Оряховица, и от СУ “Емилиян Станев” и ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” във В. Търново. Експозицията ще бъде открита на 13 ноември от 17,30 ч. в музея.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново