Утвърдена е новата система за електронен прием на първолаците в Г. Оряховица

Публикувано на вт, 12 Февр. 2019
95 четения

Новата система от правила за електронен прием в първи клас в основните и средните училища в Горна Оряховица, която е в сила за предстоящата учебна 2019-2020 г., вече е утвърдена. Един от новите моменти е, че в първа група за дадено училище, освен децата с уседналост над 3 години, вече попадат и деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, независимо от постоянния/настоящия им адрес. Когато братята и сестрите са над 12 години, детето, което кандидатства за прием в първи клас, получава точки по допълнителен критерий, без промяна на групата, в която попада.

Промени има и в допълнителните критерии – точки вече получават и децата полусираци, както и малчуганите от многодетни семейства. Допълнителните критерии, както и досега, ще се прилагат в случаите, когато броят на децата-кандидати за едно училище надхвърли броя на свободните места за прием в училището.

Приемането на новата система се налага заради изменения и допълнения на Наредба ? 10 на Министерство на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование, които внасят промени в критериите за прием в първи клас.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново