Ученици от СУ „Георги Измирлиев“ разиграха съдебен процес в Горнооряховския районен съд

Публикувано на пн, 21 май 2018
118 четения

Районен съд – Горна Оряховица и СУ „Георги Измирлиев“ през учебната 2017/2018 година работиха съвместно по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

В рамките на програмата бяха разгледани осем теми и симулации, в които учениците от гимназиален етап се запознаха по-отблизо с работата на съда, а също и с превенцията срещу употребата на наркотични вещества, кибер престъпленията, домашното насилие, трафика на хора , детското насилие, хулиганските прояви и други интересни казуси.

С особено голям интерес премина представянето на наученото в рамките на образователната програма. Учениците разиграха симулативен процес – съдебно производство по гражданско дело, като влязоха в ролите на съдия, прокурор, адвокат, ищец, ответник, социален работник.

Подготовката и реализацията на този симулативен съдебен процес, както и срещата с юристите спомогна за повишаване откритостта и доверието на подрастващите към институциите през призмата на правните професии и работата им.

След приключване на симулацията, организаторът на инициативата – съдия Емануел Вардаров, председател на Районен съд – Горна Оряховица благодари за старанието и сериозната подготовка на съдебното заседание, и връчи удостоверение всеки от участниците.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново