Самодейци се надпяваха в Янтра и хапнаха бобена чорба

Публикувано на вт, 2 юли 2019
88 четения

20 самодейни състава и индивидуални изпълнители от Г. Оряховица и региона се надпяваха в Янтра на ХII Общински празник на групите за автентичен фолклор “От извора”. Той бе организиран от Община Г. Оряховица, кметство Янтра и НЧ “Пробуда – 1922” в селото.
Гост на празника бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев, който поздрави гостите на надпяването, дошли да представят богатството на българския фолклор. Празникът нямаше конкурсен характер и всеки състав и индивидуален изпълнител получиха грамота за участие от организаторите.
Гостите освен да послушат хубави народни песни имаха възможността да опитат и от традиционната янтренска бобена чорба. Докато на сцената пред читалището вървеше надпяването, в специално обособен кухненски кът се приготвяше гозбата. Майстор-готвачките споделиха, че за да стане вкусно, ястието трябва да ври бавно и да се готви с любов, а за да е още по-вкусно, в края се прибавят и 7 билки. В правотата на думите им се убедиха и всички, които опитаха от бобената чорба.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново