Решено! Референдум за сметосъбирането в Горна Оряховица няма да има

Публикувано на чт, 20 Дек. 2018
211 четения

Няма да има местен референдум, който да реши дали сметосъбирането да се извършва от общинско предприятие или да остане в ръцете на частна фирма. Това стана ясно след заседание на местния парламент. Предложението за референдум бе внесено от 10 общински съветници с мотивите, че ако Общината поеме сметосъбирането качеството на услугата ще се подобри, плащаната цена ще се намали и ще има прозрачност при управлението на средствата.

По време на дебата се включиха и граждани както за, така и против идеята Според бизнесмена Николай Рашков всички средства, събирани от такса смет, трябва да са под контрола на кмета и да се насочат към общинско предприятие. Така ще се постигне по-ниска цена на услугата, а в същото време ще има възможност за по-голям контрол. Против референдума се обяви търновецът Симон Милков, който също взе отношение по темата в железничарския град.  Според него подобно допитване ще струва на данъкоплатците 120 000 лв., като през това време може да се стигне до криза с боклука, а крайния резултат от референдума не е ясен.

След гражданите дебатът премина между общинските съветници, като в крайна сметка предложението бе отхвърлено с 16 гласа против, 10 – за и 6 въздържал се.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново