Правят учебен център за деца и младежи на крепостта “Ряховец”

Публикувано на пт, 17 май 2019
66 четения

Образователен център за деца и младежи предстои да бъде изграден на крепостта “Ряховец” край Г. Оряховица. Той ще е част от проекта за превръщане на обекта в туристическа атракция и предстои да бъде представен на обществеността на 17 май от 17,00 ч. в залата на Общината. Целта е крепостта да бъде популяризирана като туристическа дестинация подобно на хълма Трапезица във В. Търново. А за реализиране на намеренията си Общината ще търси средства по ОП “Региони в растеж”.
Проектът е дело на фирма “Евро Линк и Ко” ООД, които бяха избрани след обществена поръчка. Той е разделен на три основни етапа и е съгласувано с Националния институт за недвижимото културно наследство, уточни кметът на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев. Първият етап предвижда изграждане на пътна инфраструктура, което е сериозно предизвикателство, тъй като в момента достъпът до “Ряховец” е много труден. Другите два етапа са свързани с историческите и туристическите възможности на крепостта, както и обособяване на зони за забавления и отдих.
Идеята за създаване на специалната база за ученици и студенти е на екипа, който последните години работи на хълма – археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова. По тяхна идея беше организирана три поредни години лятна археологическа школа за ученици, която се радва на огромен интерес. В образователния център младите изследователи ще могат да се запознават с работата на терен и да обработват намерените материали. Подобен научнообразователен център има в Сърбия и е единственият в Централна и Източна Европа, като идеята е на “Ряховец” да бъде изграден подобен.
Пред финализиране е и проблемът с имотите, попадащи на територията на археологическия обект. Част от земите попадат в държавен горски фонд, стопанисван от Министерство на земеделието и горите. Именно тези земи трябва да бъдат прехвърлени на Министерство на културата, след което държавата трябва да предостави на Общината безвъзмездно право на управление на крепостта заедно със земята, на която се намира.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново