Откриват паметник на Атанас Буров за празника на Горна Оряховица

Публикувано на ср, 15 май 2019
83 четения

Паметник на най-известния български банкер, дипломат и политик – Атанас Буров, ще бъде открит в центъра на родния му град Г. Оряховица. Това съобщи кметът инж. Дорбомир Добрев. Двуметровата бронзова статуя в цял ръст е дело на скулптора Борис Борисов, а за реализация на идеята са събрани изцяло от дарения над 30 000 лв. Официалното откриване на паметника ще е на празника на града – 29 май от 12.30 ч. Монументът ще е разположен в пешеходната зона близо до църквата “Успение Богородично”. С откриването му Горна Оряховица ще бъде вторият град в страната след София, в който ще има паметник на големия финансист. В момента в железничарския град има бюст-паметник на Буров в едноименната гимназия в града и малък площад, носещ неговото име.
“Пространството около паметника ще бъде облагородено, с което ще бъде завършена визията на обновената централна част на града”, допълни кметът инж. Добрев. Той припомни, че през март в Европейския парламент бе открита специална зала, посветена на Буров.
Идеята за негов паметник в Г. Оряховица се заражда преди повече от 5 г., а за реализирането ѝ бе учреден инициативен комитет с над 30 членове, а кметът става негов председател.
Атанас Буров е една от най-любопитните личности в политическия и обществения живот на България. Роден е на 30.01.1875 г. в Г. Оряховица. Негови роднини по майчина линия са борецът за църковна независимост Иларион Макариополски и писателят Стоян Михайловски.
Любопитен щрих от биографията му е, че при обявяване на Балканската война той ускорено завършва Школата за запасни офицери и според някои източници е единственият действащ депутат, записал се за доброволец в армията. Взима участие в боевете при Чаталджа, а след войната е отличен с орден “За храброст”. След демобилизацията се завръща в политиката, първоначално като подпредседател на Народното събрание, а след това и като министър на търговията. След 9 септември става жертва на репресиите, като първоначалната присъда от Народния съд е отменена. През 1945 г. за кратко е на свобода, а по-късно е интерниран в лагер. Осъден е на 20 г. лишаване от свобода, умира в Пазарджишкия затвор на 15.05.1954 г.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново