Над 850 деца са преминали тази година през детското отделение на болницата в Г. Оряховица

Публикувано на чт, 27 Дек. 2018
237 четения

850 деца са преминали от началото на 2018 г. през Отделението по педиатрия в МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица. Най- голям е бил делът на децата със заболявания на дихателната система – 85 %, уточнява д-р Елена Ангелова, началник на отделението. От тях най- много са били малките пациенти с диагнози “Остър бронхеолит” – 275. В отделението са лекувани и деца с пневмонии, остър ларингит и белодробна астма.

Останалите 25 % от преминалите през отделението болни деца са били с инфекции на пикочните пътища, с алергии и отравяния, и със заболявания с обща симптоматика – гадене, повръщане и болки в корема, както и с фибрилни заболявания.

За годината горнооряховските медици са спасили 16 деца от отравяния. Инцидентите са станали най-вече с медикаменти и с перилни препарати. “Отравянията засягат най- вече деца в ранна възраст, до 5 години”, уточнява д-р Ангелова. Причините са невнимание или пък детето е било оставено за кратко без родителски надзор. Във всичките тези критични случаи състоянието и лечението на натровените малки пациенти е било консултирано с токсилога в МБАЛ д-р Виолета Пашова и с реаниматор. За щастие, ситуациите са били овладени навреме, не се е стигало до усложнения и малките пациенти са били изписани здрави.

Делът на децата с хранителни и дихателни алергии, също не е малък – 150 са били те за т.г. Приемани са малки пациенти с патологичнии реакции към храна и медикаменти. Чести са случаите на деца, постъпили с обриви, с алергични реакции с неизяснен произход, посочва още д-р Ангелова. Случаите на алергии се повишават през летния сезон, докато през зимния логично се регистрира увеличение на острите респираторни заболявания.

Отделението по детски болести разполага с 20 легла. Средният престой в него е между 4 и 5 дни. Отделението работи с РЗОК по осем клинични пътеки.

Информация и снимки: МБАЛ “Св. Иван Рилски” – Горна Оряховица

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново